MZ: Kraje sdělí, kolik lidí budou očkovat proti prasečí chřipce

6. 8. 2009 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraje dostaly od ministryně zdravotnictví Dany Juráskové úkol, aby do poloviny září stanovily počty lidí, které je třeba očkovat proti prasečí chřipce. Mají také vybrat nejvhodnější místa, kde by se mělo očkování provádět. Ministryně to dnes řekla novinářům. Dodala, že do té doby svolá ústřední epidemiologickou komisi, aby resorty stanovily počty očkovaných ve strukturách státu…

„Shodli jsme se dnes se zástupci krajů, že jsme na očekávanou podzimní pandemii připraveni. Své pandemické plány prověřily. Setkání není signálem, že by hrozilo akutní nebezpečí,“ uvedla ministryně. Nyní je v ČR potvrzeno 135 nákaz, průběh nemoci byl u všech lehký, nikdo nezemřel.

Jurásková upřesnila, že Česko bude mít zásoby antivirotik pro 25 procent obyvatel a pro stejný počet lidí pandemickou vakcínu. Včera podepsala smlouvu na dodávku antivirotika Relenza a zřejmě v pátek, kdy bude jednat s výrobci, podepíše smlouvu také na očkovací látky.

Hlavní hygienik Michael Vít doplnil, že očkovat se začne zřejmě na přelomu listopadu a prosince, kdy by měla být k dispozici schválená vakcína. USA a Velká Británie, kde už očkování začalo, očkují podle Víta neschválenou vakcínou. Vzhledem k vysokému počtu případů a řadě úmrtí se rozhodli pro očkování, i když je riziko nepříznivých vedlejších účinků. Česko touto cestou podle Víta nepůjde a počká až na schválenou vakcínu.

Pět milionů dávek stačí ve dvoudávkovém očkování pro 2,5 milionu lidí. Z toho půl milionu jsou lidé nezbytní pro chod státu, jako železničáři, hasiči, policie, pekaři, a také zdravotníci, kteří budou o nemocné pečovat. Dva miliony očkovaných budou lidé se zdravotním oslabením.

Ministryně vyzvala občany, aby se nechali očkovat proti běžné sezonní chřipce, očkování začne na přelomu září a října. Sníží se tak riziko, že by byli oslabeni běžnou chřipkou, až se setkají s prasečí variantou. Epidemiologové tento postup doporučují. Lidem se zdravotním oslabením zaplatí vakcínu zdravotní pojišťovny.

Pandemický plán v nejméně optimistické variantě očekává, že onemocní až 30 procent populace, v Česku tedy tři miliony lidí, a že v nemocnicích bude až 45.000 lidí s chřipkovými komplikacemi.

Ministerstvo vede zdravotnická zařízení i praktické lékaře k tomu, aby si také namodelovali ten nejméně příznivý scénář a nemocnice měly pro případ pandemie dostatek lůžkových kapacit a vybavení dýchacími přístroji a praktičtí lékaři byli schopni ošetřit co nejvíce pacientů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?