MZ: O nabídku analýz hospodaření nemají krajské nemocnice zájem

14. 3. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajské nemocnice nemají podle ministra Leoše Hegera (TO0 09) zájem o analýzy hospodaření, ze kterých vyplyne, zda budou mít na růst platů. Heger ČTK řekl, že ministerstvu se k pondělku přihlásilo jen pár městských nemocnic, které jsou ochotny předat požadovaná data.


Na analýzách se dohodl premiér Petr Nečas (ODS) s odbory, aby se vyjasnila rozdílná čísla nemocnic a ministerstva. Podle Hegera nemocnice na platy mají, podle nemocnic a krajů ne.

Minulý týden poslal Heger nemocnicím dopis, ve kterém upřesnil, jaká data pro analýzy hospodaření za předchozí dva roky a plánů pro letošní rok potřebuje. Žádal také, aby nemocnice zveřejnily své smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Bylo by tak prý možné srovnat podmínky pro jednotlivá zdravotnická zařízení.

„Z krajských nemocnic zatím žádná reakce není. Jen od pár menších městských nemocnic. Uvidíme, jestli do středy se ještě někdo objeví,“ řekl Heger. Nemocnice řízené ministerstvem od ledna platy zvýšily, kraje a jejich nemocnice zatím ne. Zvyšování platů slíbil Heger v memorandu, které loni v únoru podepsal s odbory.

Heger uvedl, že přípravy na kontroly hospodaření už začaly v nemocnicích Krajské zdravotní, a.s, kde k tomu dal souhlas Ústecký kraj. Odboráři tam budou dělat „výjezdní sezení“ a zkoumat situaci, ministerstvo se toho bude účastnit.

Heger v dopise také požádal nemocnice o potvrzení plné součinnosti. Nemocnice podle zjištění ČTK jsou ochotny data pro analýzy dát, ale ne všechna. Není podle nich potřeba srovnávat data předchozích dvou let, stačí prý analýza vyhlášky, podle které pojišťovny letos nemocnicím platí.

Stejně se vyjádřil i stínový ministr zdravotnictví ČSSD a středočeský hejtman David Rath. Podle něj žádá ministr řadu interních informací z chodu nemocnic, přitom by stačilo porovnat úhrady od pojišťoven v loňském a letošním roce. „Z této informace by jasně vyplynulo, že nemocnice za stejný objem péče obdržely letos méně peněz,“ sdělil Rath ČTK.

Odboráři chtějí výsledky analýz do konce března, na sněmu lékařských odborů 24. dubna rozhodnou o dalším postupu. Když analýzy potvrdí, že peněz na platy je málo, požadují změnu vyhlášky. Peníze navíc by pak měly mířit přímo do platů. Podle Hegera ale je toto řešení právně napadnutelné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?