MZ: Pětileté smlouvy nebrání transformaci nemocnic pod Prahu

26. 11. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pětileté smlouvy uzavřené se zdravotními pojišťovnami by neměly bránit přechodu vybraných pražských nemocnic pod správu Prahy. ČTK to řekl náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek (TOP 09).


Hlavní město chce do dvou let převzít do svého majetku čtyři nemocnice. Podle náměstka primátora Ivana Kabického (ODS) by ale Praha v nemocnicích s dlouhodobými smlouvami nemohla nic měnit, proto by od jejich transformace zřejmě ustoupila.

„To, že pojišťovny chtějí dát nemocnicím pětileté smlouvy, ukazuje na stabilitu nemocnic. Je to signál pro magistrát, že jsou tyto nemocnice z pohledu zdravotních pojišťoven fungujícími zařízeními poskytujícími vysoce odbornou zdravotní péči,“ uvedl Plíšek. Do jednání s pojišťovnami je podle něj možné vstoupit i během pětiletého trvání smlouvy.

Praha by ráda k 1. lednu 2015 získala do svého majetku Thomayerovu nemocnici, Nemocnici Na Bulovce, podolskou porodnici a Psychiatrickou léčebnu v Bohnicích. Kromě psychiatrické léčebny mají všechny ústavy přislíbenou dlouhodobou smlouvu.

„Jsme jedna z asi 18 nemocnic, která má garantovanou práci na pět let bez omezení rozsahu v nezměněné kvalitě a obsahu jako doposud,“ řekl dnes ČTK ředitel podolské porodnice Jaroslav Feyereisl, který patří k odpůrcům přechodu nemocnic pod správu Prahy. Kdyby se totiž porodnice musela transformovat, hrozí podle něj nemocnici ztráta ekonomické i rozhodovací samostatnosti.

Vyjednanou dlouhodobou smlouvu už má i Bulovka. „Je to předjednané, máme už návrh smlouvy od pojišťovny. Je to nejlepší možná varianta, na tom se dá stavět rozvoj a stabilizace zdravotnické péče,“ řekl ČTK mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek. Dlouhodobou smlouvu s částečnou změnou struktury má přislíbenou také Thomayerova nemocnice, uvedl náměstek ředitele nemocnice Ondřej Fuxa.

Jediný, kdo smlouvu zatím nemá, je bohnická psychiatrie. „Stále jednáme. Lepší je rámcová smlouva dlouhá. Myslím, že v průběhu pěti let se pak může vyvíjet ve struktuře lůžkové kapacity,“ řekl ČTK ředitel Bohnic Martin Hollý, který se přechodu ústavu pod metropolitní správu nebrání. „Obecně by lůžková psychiatrická péče měla patřit spíše krajům než státu. Vše ale závisí na konkrétních podmínkách,“ dodal.

Aby ministerstvo zdravotnictví mohlo s Prahou o změně zřizovatele jednat, chce mít podle Plíška souhlas zastupitelstva. Zastupitelé se sejdou příští týden, transformace nemocnic je ale na programu zařazena pouze jako informace, hlasovat se o ní zřejmě nebude.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?