MZ SR chce definovat poplatky v ordinacích

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Slovenská ministryně Zuzana Zvolenská se rozhodla stanovit, za jaké úkony by měl pacient v ordinaci lékaře platit poplatky. Dosud v této oblasti panovala výrazná volnost a záleželo na lékaři, za co a v jaké výši peníze vybírá.




Ministerstvo se k úpravě poplatků rozhodlo poté, co na základě stížností pacientů provedlo analýzu, za co všechno lékaři peníze požadují. Šetření zjistilo, že není výjimkou, pokud nemocný platí za objednání na vyšetření, předepsání lázní (obojí nejčastěji 5 až 10 eur), vypsání receptu (3–5 eur), ale také za klimatizaci v čekárně, potvrzení omluvenky do školy (1–3 eura), poskytnutí čísla na mobilní telefon, injekci či zavedení infuze (3–5 eur) nebo možnost nabít si v čekárně mobilní telefon.

Lékař je podnikatel

„Žádný z poplatků ve smyslu navrhované novely zákona o zdravotní péči nemůže omezit přístup pacienta k vyšetření. Chceme jasně stanovit, za co má pacient platit,“ cituje deník Pravda Zuzanu Zvolenskou. Ministryně dodala, že lékaři mohou vybírat poplatky za služby, jež přímo nesouvisejí s vyšetřením dané nemoci, za které dostávají úhradu od zdravotní pojišťovny. Novinkou v připravované legislativě má být i povinnost vystavit nemocnému doklad o zaplacení služby s přesným uvedením, za co pacient platí. Cena a podoba placeného výkonu pak musí byt specifikována v ceníku. Zákon, který by podobu poplatků v ordinacích upravoval, by měl v nejbližších dnech zamířit k připomínkovému řízení. Zuzana Zvolenská doufá, že v platnost by mohl vstoupit ještě koncem letošního roku.
Lékaři vybírání poplatků v ordinacích nejčastěji odůvodňují tím, že administrativní úkony, k nimž se většina z nich váže, jsou mnohdy časově náročné a zdravotní pojišťovny je nehradí. Viceprezident Asociácie súkromných lekárov Marian Šóth pro deník uvedl, že lékař jako soukromý podnikatel může sám určovat, za co mu pacienti platí, a že pacient má v rámci volného trhu vždy možnost lékaře změnit. Odmítá také názor ministerstva, že by byly poplatky placeny ve stejné výši po celém Slovensku. Souhlasí nicméně s tím, že je třeba v oblasti poplatků legislativní úpravy přijmout a odstranit ty nejabsurdnější.

Možnosti jiné formy plateb

U poplatků, které ministerstvo definuje jako povolené, však úřad nepočítá se zavedením maximální výše, ta i nadále zůstane na vůli lékařů. Iveta Kureková z banskobystrické župy se obává, že zrušení některých poplatků zapříčiní zvýšení těch, které se na seznam ministerstva dostanou. Prezident Asociácie na ochranu práv pacientov Petr Kučera, který tuto obavu rovněž sdílí, chce proto poplatky a jejich výši monitorovat a uveřejňovat. „Lékaři, kteří budou vybírat vysoké poplatky, budou uveřejňováni na internetu. Rádi bychom v tomto ohledu spolupracovali se samosprávami,“ potvrdil pro Pravdu.
Deníkem oslovení lékaři s omezením poplatků či rušením některých z nich většinou nesouhlasí. Například internista Juraj Mistrík upozorňuje, že na Slovensku nebyla od roku 2008 upravována hodnota bodu, ale výdaje lékařů na provoz ordinace neustále stoupají. „Musíme nějak přežít. Mám dohodu s pacienty, že mi nějaký ten poplatek zaplatí. Vybírám 10 eur za objednání pacienta, který ke mně chodí jednou za půl roku, žádné další poplatky už nevybírám,“ říká lékař a dodává, že pokud by musel poplatek rušit či upravovat, znamenalo by to pro něho vážný problém. Věří však, že se se svými pacienty dohodne na jiné formě platby, například sponzoringu či podpoře ambulance.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?