MZ varovalo před zvýšeným rizikem úrazů dětí o prázdninách

3. 7. 2013 7:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Před zvýšeným rizikem úrazů dětí o prázdninách varoval náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák. Uvedl, že zcela vyloučit riziko nelze, preventivní opatření a pomůcky ho ale výrazně sníží. Doporučil, aby děti při sportu používaly přilby a chrániče, při vodních sportech by "horší plavci" měli mít nafukovací rukávky nebo kruhy. Celkově se zraní dvakrát víc chlapců než dívek, s věkem podíl zraněných chlapců roste, varoval náměstek.


V ČR jsou úrazy nejčastější příčinou úmrtí dětí a dospívajících. Podle dat za roky 2010 až 2012 se děti ve více než 38 procentech zraní doma, nejčastěji při obyčejném klopýtnutí nebo pádu z výšky přesahující jeden metr. „Alarmující je také vysoký počet kontaktů s horkou tekutinou, který v žebříčku zaujímá čtvrté místo,“ upozornil Polák.

Domácí úraz nejčastěji, v téměř 11 procentech, způsobí otřes mozku, v 9,1 procenta otevřenou ránu a v 3,7 procenta zlomeninu lokte.

Hned za domácími úrazy jsou s 21,9 procenta úrazy sportovní, s 11,6 procenta úrazy dopravní a s 9,4 procenta úrazy školní. Bezpečněji přitom bylo v roce 2011/2012 ve školách v Praze než například v Pardubickém kraji nebo na Vysočině. Nejvíce ohroženi jsou žáci základních škol, kteří si často ublíží v tělocviku nebo o přestávkách.

Mezi zraněnými je 67 procent chlapců a 33 procent dívek. S věkem podíl zraněných chlapců stoupá - mezi čtyřletými je zraněných chlapců víc jen o třetinu než dívek, ve věku 15 až 19 let trojnásobek. Konkrétně tvoří 27,1 procenta všech zraněných chlapci ve věku 15 až 19 let, dívky stejného věku jen 9,8 procenta.

Důvodem léčení dětí i dospívajících v nemocnici jsou poranění, která nejčastěji způsobil pád. Druhou nejčastější příčinou jsou dopravní nehody. „U dětí do 14 let stojí za zmínku vysoký počet opařenin a kontaktních popálenin, stejně jako výrazný pokles úrazů způsobených elektrickým proudem, kterých mezi roky 2007 až 2011 ubylo o 82 procent,“ uvedl Polák.

Ministerstvo sleduje vývoj úrazovosti dlouhodobě. Zjistilo, že trend byl v letech 2001 až 2004 stoupající, počínaje rokem 2005 začal klesat. Podle Poláka se na tom podílí úspěšné zapracování Národního akčního plánu prevence dětských úrazů. Spolupracuje na něm několik resortů, v nejbližších letech se zaměří hlavně na prevenci dopravních úrazů, sportovních úrazů a domácích úrazů dětí do pěti let věku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?