MZ využije peníze EU na elektronizaci až v letech 2014-2020

14. 5. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví využije evropské peníze na plánovanou elektronizaci českého zdravotnictví až v letech 2014 - 2020, protože by je nyní vyčerpat nestihlo. ČTK to řekl náměstek Petr Nosek. Odmítl tvrzení některých českých médií, že ministerstvo "vše poslalo na neurčito k ledu".


Peníze původně určené na elektronizaci dostanou onkologická centra, EU s tím souhlasí, potvrdil.

„Vlastní elektronizace pokračuje tím, že zpracováváme registry, což je základ elektronizace, a její technickou platformu. Další úkol, který před námi stojí, je elektronická preskripce v roce 2015. Takže práce na elektronizaci obecné máme až nad hlavu a vůbec to neznamená, že bychom chtěli od něčeho ustoupit,“ zdůraznil.

V rámci výzvy na roky 2014 až 2020 by české zdravotnictví mohlo podle Noska dostat z EU osm miliard korun, to je ale pro všechny projekty. „Určitě nejdůležitější projekt, změna elektronické dokumentace, dostane v horizontu více let stovky milionů korun,“ naznačil náměstek.

Připomněl, že ministerstvo vyhlásilo svůj plán elektronizace, chce propojit existující data o pacientovi, která jsou v nemocnicích, ambulancích či laboratořích. V tom se liší od projektu elektronických zdravotních knížek IZIP, který soustřeďuje data o jednotlivých pojištěncích Všeobecné zdravotní pojišťovny v jedné databázi IZIP.

„Ministerstvo založilo projekt na sdílení dokumentace, kterou zdravotnická zařízení produkují jako svoji samostatnou agendu,“ upřesnil rozdíl náměstek.

K přesunu peněz na elektronizaci až na další období doplnil, že ministerstvo zpracovalo na základě vyhlášeného způsobu elektronizace čtyři projekty, všechny formálně prošly zpracováním agendy EU. Evropské fondy v rámci jejich časového limitu do roku 2014 dospěly podle Noska k názoru, že ačkoli je nezbytné v projektu pokračovat, tak je riziko, když se vyhlásí otevřená soutěž, že by se do nemuselo stihnout.

„V tom kontextu jsme se dohodli, že využijeme věcných připomínek evropských fondů, projekty zrevitalizujeme a budou součástí výzvy, která se bude týkat let 2014 až 2020. Na jejich realizaci se tím vytváří dostatečný prostor, nehledě k tomu, že bude možno čerpat případně i vyšší prostředky než nyní,“ shrnul Nosek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?