MZ: Za lék bez doplatku pacient ani po změně cen a úhrad nedá nic

3. 4. 2012 7:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Změna v cenách léků a jejich úhrad ze zdravotního pojištění k 1. dubnu se podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně pacientů nedotkne. Ceny se sice vrátily o sedm procent nahoru, o stejné procento se ale vrátily i úhrady od pojišťoven.


Více zaplatí jen zdravotní pojišťovny. Pacient, který měl svůj lék bez doplatku, ho bez doplatku dostane i nadále, řekl Sršeň ČTK.

Uvedl to k informaci dnešních Lidových novin, že pro pacienty zdraží 3000 léků. Pacienti podle listu zaplatí víc za léky na tlak, cukrovku či depresi. Podle Sršně 3000 není počet léků, ale kódů, každý lék má desítky variant, různé velikosti balení a různé síly, každé má svůj kód.

Číslo 3000 je počet kódů, u kterých není ukončena revize, protože se firmy či zdravotní pojišťovny odvolaly. V těchto kódech jsou i léky, které se už nevyrábějí a nejsou v lékárnách. „Reálné číslo je pouze 1800 kódů, což vzhledem k desítkám variant je jen několik stovek léků,“ uvedl mluvčí.

Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Veronika Petláková doplnila, že ústav provedl hloubkovou revizi úhrad u 9729 kódů, odhadované roční úspory jsou 8,78 miliardy, z toho z pravomocně již rozhodnutých 6,34 miliardy. Odvolání se týkalo přípravků na vředovou chorobu, mírné bolesti, prevenci zubních kazů či dezinfekci.

K informacím listu o tom, že stát kvůli neprovedeným revizím „promrhal“ tři čtvrtě miliardy korun, Sršeň uvedl, že pokud by toto číslo mělo platit, musel by stát okamžitě přestat rozhodovat a neučinit už žádné rozhodnutí v oblasti revizí. „Rozhodování nicméně běží dál, takže počet léků, u kterých nejsou hotové revize, neustále klesá,“ uvedl Sršeň.

Částka tři čtvrtě miliardy je podle něj virtuální také proto, že by se jí dosáhlo jen v případě, že všechny revize skončí snížením úhrady ze zdravotního pojištění. To je podle mluvčího nereálné. Cena i úhrada je závislá na cenách v zemích EU, Česko se porovnává s referenčním košem, tudíž pokud se v zemích EU ceny léků nyní zvyšují, projeví se to zdražením pro zdravotní pojišťovny i v Česku.

K možnosti, že by ministerstvo odvolání firem a pojišťoven k navrženým cenám a úhradám zastavilo a neprodleně rozhodlo ve veřejném zájmu, mluvčí uvedl, že to není možné. Správní řízení byla započata podle dříve platného zákona a musejí také podle něj být ukončena. Zásah ministerstva umožňuje novela zákona o veřejném zdravotním pojištění teprve pro revize zahájené po 1. prosinci 2011, nelze jej využít zpětně, dodal mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?