Mžitky před očima bývají neškodné. Objevují se v důsledku pokročilého věku i jako projev onemocnění

30. 7. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com/zoteva87
check
MUDr. Daniel Petr | Odborný garant článku
„Mžitky před očima mají celou řadu příčin, většinou bývají neškodné.“

Mžitky před očima vnímáme jako malé skvrnky, které se často objevují při jasném světle a bez zjevné příčiny. Většinou jsou způsobené změnami souvisejícími s věkem, ale i hypertenzí či nějakým poraněním. Člověka sice mohou obtěžovat, ale jen vzácně je potřeba je léčit. 

Co znamenají mžitky před očima?

Co se dozvíte v článku
  1. Co znamenají mžitky před očima?
  2. Příznaky
  3. Jaké mají mžitky před očima příčiny?
  4. Diagnostika
  5. Léčba
  6. Prevence

Mžitky před očima neboli fosfény se projevují jako šmouhy ve vašem zorném poli. Často připomínají černé či šedé tečky, ale i blesky, jiskry, nitkovité pramínky nebo pavučiny. Pokud se u jedince objeví, může začít panikařit, co se s jeho zrakem děje. Není se však čeho obávat, ačkoli někomu mohou být nepříjemné, neměly by způsobovat bolest. Vyskytují se poměrně běžně a zpravidla není třeba je léčit. 

Jestliže na ně váš zrak zaměříte, může se vám zdát, že se vznášejí. Většinou na zrak nemají vliv, ale pokud jsou velké, může člověku připadat, že při některých druzích světla vrhají stín. Obvykle se objeví, pakliže se díváte na jasný, rovný povrch, jako je třeba obloha nebo prázdný papír. Mohou postihnout jen jedno, ale i obě oči. [1, 2, 34]

Příznaky

Mžitky před očima mají různé tvary. Můžeme je vnímat například jako:

  • černé nebo šedé tečky,
  • skvrny,
  • klikaté čáry, „červy“,
  • nitkovité prameny, 
  • kroužky či pavučiny.

Pokud mžitky mění velikost či svůj tvar nebo se objevují pravidelněji, je namístě navštívit lékaře. Vodítkem může být i zhoršení periferního vidění nebo když vás oči začnou bolet. [5, 6, 7]

Jaké mají mžitky před očima příčiny?

Mžitky před očima se mohou objevit z několika důvodů, a to vlivem:

  • stárnutí,
  • poranění v důsledku nehody nebo zasažení nějakým předmětem,
  • trhliny v oku,
  • neurologických onemocnění
  • léků,
  • hypertenze,
  • zánětu či otoku oka nebo jiného onemocnění.

Nyní se danými příčinami budeme zabývat podrobněji. Nejčastěji k výskytu mžitek (v tomto případě spíše nazývaných zákalky) před očima dochází také stárnutím. Často se tak vyskytují u osob starších 50 let s tím, že 80 % lidí se s nimi setkalo ještě před dosažením věku 65 let. Především se objevují při pohybu očí nebo otočení hlavy. Vznikají tehdy, když se kolagen ve sklivci (gelovitá látka, jež oko tvaruje) počíná slepovat. Vytváří se tak částečky, které vrhají na sítnici nepatrné stíny, jež vyhlížejí jako tmavé skvrny. Obvykle jsou zcela neškodné.

Riziko jejich výskytu stoupá u lidí trpících krátkozrakostí či cukrovkou nebo u lidí, co prodělali operaci šedého zákalu či jinou operaci očí. Diabetikům hrozí diabetická retinopatie, při níž se tvoří mžitky před očima vlivem abnormálního prorůstání nových cév do sklivce a následného krvácení z nich, což člověk v oku vnímá jako tmavé plamínky. Nekontrolovaná cukrovka může způsobit i otok sítnice, což se projevuje jako rozmazané nebo zakalené vidění. Přítomnost mžitek může být signálem pro vašeho doktora, že vám má upravit léky. 

Dalším důvodem může být hypertenze čili vysoký krevní tlak. Tím, jak poškozuje cévy v těle, může krevní plasma prosakovat do očí. Hypertonická retinopatie se projevuje nejčastěji postupným zhoršováním zraku a rozmazaným viděním. Vyřešit daný problém lze tím, že dostanete svůj krevní tlak do normálních mezí, čehož je možné dosáhnout lepším stravováním a častějším cvičením. Někdy je ale nutné začít brát léky na vysoký tlak.

Mžitky před očima jsou ovšem i známkou nízkého tlaku. Nízký tlak se u člověka může projevovat jako mžitky před očima, motání hlavy, pocit slabosti atd. Tyto příznaky způsobuje nedostatečné prokrvení mozkových cév. Krev interpretovaná jako černé mžitky před očima se objevuje i v případě poranění. 

Mžitky v očích mohou být příznakem natržené sítnice. K natržení může dojít vlivem přibývajícího věku tím, jak sklivec ulpívá na sítnici a napíná ji, což může zapříčinit trhlinu. Ta vyvolává tmavé skvrny nebo záblesky světla ve vidění. Pokud byste viděli naráz mnoho plamínků, nejspíše se vám do gelu (sklivce) dostala krev. Natržená sítnice může způsobit odchlípnutí sítnice, a proto je třeba co nejrychleji vyhledat lékaře, jelikož může vést k trvalé ztrátě zraku.

Na vině mohou být i léky. U některých očních onemocnění lékař po operaci vstříkne pacientovi do oka lék, např. silikonový olej. Některé léky však mohou v oku vytvořit vzduchové bubliny, které člověk pokládá za mžitky. Ty většinou samy od sebe odezní, a to ve chvíli, kdy je oko vstřebá. 

Dalekozrakost se mnohdy projeví až po čtyřicítce. Její léčbu byste neměli podceňovat
Přečtěte si také:

Dalekozrakost se mnohdy projeví až po čtyřicítce. Její léčbu byste neměli podceňovat

Mžitky před očima způsobují některá další onemocnění, například oční migréna. Jedná se o neurogenní paroxyzmální děj, který vyvolává vidění záblesků světla, zároveň bývá vedlejším účinkem léků používaných k léčbě či po operaci očí. Oční migréna bývá jedním z nejfrekventovanějších příčin mžitek před očima. Signálem, že se o ni opravdu jedná, může být silná bolest na jedné nebo obou stranách hlavy, stejně jako citlivost na světlo. Většinou mívá krátké trvání, odezní buď s migrénou, nebo ještě před ní. 

Dalším očním onemocněním je zadní uveitida, tedy zánět zadní části středního oka. Když se tato část oka zanítí, je možné, že bude uvolňovat částečky nečistot. Ty se začnou šířit po celém oku a vypadají jako mžitky před okem. 

Mžitky při vidění vyvolává i centrální serózní chorioretinopatie (nahromaděná tekutina pod sítnicí zapříčiňuje rozmazání či zkreslení v centrálním vidění), roztroušená skleróza nebo mozková mrtvice (mozkové léze v sítnici), autoimunitní onemocnění, jako je lupus či sarkoidóza, ve výjimečných případech lymfom či retinoblastom (rakovinné buňky plovoucí ve sklivci). Pozitivní zprávou je, že rakovina oka je velmi vzácná, mžitky před očima pravděpodobně způsobila jiná příčina. 

Příčinou může být také věkem podmíněná makulární degenerace. Ta způsobuje kromě tmavých skvrn i rozmazané vidění. Nastává, když se vlivem stárnutí poškodí makula (část sítnice umožňující centrální vidění a vidění barev). K výskytu mžitek dochází spíše při její závažnější formě, kdy v důsledku rozrůstání abnormálních cév uniká krev do sítnice. 

Objevit se také mohou mžitky před očima v těhotenství. Není nic neobvyklého, že během těhotenství dochází k nepatrným změnám vidění. Ženy mohou mít pocit, že vidí rozmazaně či mají mžitky před očima. Ve většině případů se nejedná o nic závažného a změny zraku souvisí s kolísáním hladiny hormonů či krevního tlaku, vidění mžitek však může být i příznakem preeklampsie, což vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc. [8, 9, 10, 11, 12, 13, 14]

Diagnostika

Pokud po stranách vašeho zorného pole spatřujete tmu, objeví se vám náhle skvrny před očima či je jich více než obvykle a ovlivňují váš zrak, je načase se objednat k lékaři. Lékař pacientovi zkontroluje oči v rámci rozšířeného očního vyšetření. Nejdříve mu aplikuje oční kapky, které rozšíří zornici. Následně zkontroluje oko jako takové včetně očního pozadí, otestuje zrakovou ostrost a periferní vidění. Vyšetření bývá bezbolestné.

Většinou bývá pacient ošetřen oftalmologem (lékař se zaměřením na zrak a oční chirurgii), aby oko podrobněji prozkoumal, od kterého může být poslán na neurologické vyšetření, zvláště při podezření na roztroušenou sklerózu nebo migrénu. [13, 14, 15]

Léčba

Mžitky před očima většinou nevyžadují žádnou léčbu, člověk si na ně zpravidla zvykne. Pokud vás ale obtěžují a narušují každodenní život, odvíjí se léčba od příčiny. Pokud se jedná o mžitky způsobené zákalky, existuje několik tipů, jak se jich zbavit bez pomoci lékaře. Jedním z nich je snaha dostat je ze svého zorného pole díváním se nahoru a dolů nebo pohybováním očima, čímž by se měla tekutina přemístit a s ní i tyto skvrnky. 

Jestliže jich je tolik, že vám brání ve výhledu, možná vám lékař doporučí:

  • odstranění laserem,
  • operaci zvanou vitrektomie. 

Vitrektomie spočívá v tom, že se odstraní sklivec a nahradí se solným roztokem, čímž si oko zachová svou přirozenou strukturu. Tento zákrok vás však mžitek před očima vždy nezbaví a nezamezí přítomnosti nových. Navíc může vést k šedému zákalu, poškodit sítnici či ji roztrhnout, což může způsobit krvácení. 

Operace laserem tkví v tom, že se laserové paprsky aplikují na poškozené oko přes kontaktní čočku, čímž se kolagen přemění na plyn a tím se fosfény zmenší, stanou méně nápadnými, nebo zcela odstraní. Zákrok trvá do jedné hodiny a po jeho skončení jste propuštěni domů. Většinou je třeba dvou až tří ošetření. Je nutné dodat, že jestliže se fosfény nacházejí příliš blízko sítnice, není možné tuto metodu použít. Obvykle se k zákroku nepřistupuje obecně kvůli tomu, že je spojen s poraněním sítnice. [16, 17, 18, 19, 20]

Prevence

Zákalky před očima jsou součástí přirozeného procesu stárnutí, nelze jim tedy zabránit.  Nezpůsobují však žádné větší komplikace. Co ale udělat můžete, je ujistit se u lékaře, že nejsou známkou nějakého závažnějšího onemocnění. Zároveň se před nimi lze částečně chránit tím, že se pokusíte vyvarovat úrazů očí (např. nošením ochranných brýlí) a budete se o své oči dobře starat (pravidelné docházení na oční prohlídky). [21, 22, 23]

Zdroje: magrudereye.com, mayoclinic.org, healthline.com, healthdirect.gov.au, allaboutvision.com, verywellhealth.com, webmd.com, centreforsight.net, nei.nih.gov, stefajir.cz, cpzp.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?