Mezi typické projevy mozkové mrtvice patří pokleslý koutek a oslabené končetiny. Běžné je také drmolení

9. 1. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos/AndrewLozovyi

Pokud uvidíte člověka, který se nekoordinovaně pohybuje, mluví nesrozumitelně a působí zmateně, měli byste okamžitě zavolat rychlou záchrannou službu. Může se totiž jednat o příznaky cévní mozkové příhody. Na následky mrtvice umírá téměř každý třetí pacient, proto je klíčové, aby se dostal včas do rukou lékařů.

Mozková mrtvice, odborně označovaná jako cévní mozková příhoda (CMP), představuje jednu z nejčastějších příčin úmrtí. Jedná se o akutní neurologickou poruchu, která je způsobena nedostatečným zásobením mozku krví. K tomu může dojít dvěma způsoby:

  • ischemická cévní příhoda – ucpáním cévy zásobující mozek krví,
  • hemorhagická cévní příhoda – rupturou cévy a následným krvácením do mozku či jeho okolí.

Při mozkové mrtvici se mozek octne na nějakou dobu bez kyslíku, což vede k poškození a odumření mozkových buněk. Pacienti po mrtvici pak trpí celou řadou poruch a mají potíže s tělesnými funkcemi, které jsou ovládány mozkem. Čím déle je mozek bez kyslíku, tím vážnější jsou následky. Až 25 % pacientů, kteří prodělali mozkovou mrtvici, bohužel tomuto stavu podlehne. [1, 23]

Příznaky mozkové mrtvice

Škála klinických příznaků je v případě mrtvičky velice pestrá. U jednotlivých pacientů se může významně lišit i jejich závažnost. Mezi nejčastější projevy mrtvice patří:

  • ochrnutí jedné strany těla – oslabené horní a dolní končetiny, pacient není schopen třeba zvednout ruku nebo nedokáže vstát,
  • ochrnutí poloviny obličeje – často se objeví poklesnutí jednoho koutku úst nebo očního víčka,
  • potíže s mluvením – pacient mluví nesrozumitelně, těžko hledá správná slova, špatně vyslovuje, může mít i potíže s porozuměním řeči,
  • potíže s viděním – náhlý výpadek části zorného pole, dvojité vidění, rozmazané vidění,
  • poruchy rovnováhy a koordinace – pacient má problémy se stabilitou i chůzí, je pro něj obtížné se vůbec pohybovat,
  • silná bolest hlavy – typická pro mozkové krvácení.

K zapamatování typických příznaků mrtvičky slouží anglická zkratka „BE FAST“:

  • B (balance) – poruchy rovnováhy,
  • E (eyes) – poruchy zraku,
  • F (face) – pokleslý koutek,
  • A (arms) – necitlivost paže,
  • S (speech) – poruchy řeči,
  • T (time) – čas hraje zásadní roli. [4, 5, 6]

Příznaky mrtvice u žen

Cévní mozkové příhody bývají u žen často závažnější a mohou se projevovat neobvyklými způsoby. Kromě běžných symptomů patří mezi atypické příznaky mozkové mrtvice u žen například:

Infarkt myokardu může být smrtelný. Jak rozpoznat příznaky u žen a u mužů?
Přečtěte si také:

Infarkt myokardu může být smrtelný. Jak rozpoznat příznaky u žen a u mužů?

Příznaky mrtvice u mužů

U mužů se v naprosté většině případů objevují běžné symptomy mrtvice, jako jsou ochrnutí končetin, pokles koutku úst, drmolení, poruchy koordinace a náhlé poruchy vidění. Atypické příznaky mrtvice jsou u mužů vzácné.

Příznaky slabé mozkové mrtvice

Kromě klasické mrtvice existuje ještě takzvaná slabá mozková příhoda (tranzitorní ischemická ataka, TIA). U tohoto typu mrtvice je mozková céva ucpána sraženinou, která se často rozpustí do několika minut (nejdéle do 24 hodin). Nezpůsobí proto závažné trvalé následky, ale významně zvyšuje riziko pravé mozkové příhody. Klinické příznaky lehké mrtvičky jsou prakticky stejné jako u CMP, ale trvají kratší dobu. [9, 10, 11]

Zdroje: nih.gov, hopkinsmedicine.org, heart.org, medicalnewstoday.com, stefajir.cz, nzip.cz, fnusa.cz, internimedicina.cz

Co je mozková mrtvice?
Správně se jí říká cévní mozková příhoda (CMP). Jedná se o neurologickou poruchu, při které dojde k odumření části mozkových buněk. Tento stav je zapříčiněn tím, že byl mozek nějakou dobu bez kyslíku. Může k tomu dojít buď ucpáním cévy, která zásobuje mozek krví, nebo jejím prasknutím, což způsobí krvácení do mozku.
Jak poznat příznaky mrtvičky?
Mezi typické příznaky mozkové mrtvičky patří oslabení či ochrnutí jedné strany těla. Pacient nedokáže zvednout paži nebo má potíže chodit. Ochrnutí se často vztahuje i na obličej, kde lze pozorovat poklesnutí koutku úst nebo očního víčka. Objevují se také potíže s rovnováhou a koordinací pohybů, nesrozumitelná mluva a náhlé poruchy zraku.
Liší se nějak slabá mrtvička od klasické mrtvice?
Slabá mrtvička, které se správně říká tranzitorní ischemická ataka (TIA), nezpůsobuje na rozdíl od klasické mrtvice trvalé následky. Blokáda kyslíku do mozku trvá v tomto případě jen krátce. Na druhou stranu by se TIA neměla podceňovat, protože zvyšuje riziko prodělání pravé mrtvice.
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?