Silné bušení srdce je přirozenou reakcí organismu. Může ale značit vážný problém

30. 8. 2021 9:00
7 nových názorů
check
MUDr. Daniel Petr | Odborný garant článku
„Pokud v klidu cítíte silné bušení srdce, může to značit vážný problém. Během fyzické aktivity a nervozity je to ale zcela normální jev.“

S výrazným bušením srdce se minimálně jednou za život dozajista setkal každý z nás. Stav, který dokáže být opravdu nepříjemný, ale většinou nepředstavuje žádný problém, tedy za předpokladu, že mu předcházela fyzická námaha, nervozita anebo bolest. Pokud se však intenzita bušení zvětšuje bez zjevné příčiny, může signalizovat onemocnění srdce.

Všichni to dobře známe. Pocit, jako by se nám srdce snažilo probít skrz hrudní kost. Ačkoli tento stav umí být pořádně nepříjemný, obvykle je jen běžnou reakcí na zvýšenou fyzickou aktivitu, nervozitu anebo nevyváženou stravu. Palpitaci, jak se zvýšenému vnímání srdečního rytmu odborně říká, pak mohou lidé běžně pociťovat také při jakékoli bolesti.

Kdy je intenzivní bušení srdce normální?

Jak už bylo naznačeno výše, palpitace nemusí být nutně známkou infarktu či některého srdečního onemocnění, naopak se ve většině případů jedná o naprosto přirozenou reakci našeho organismu, a to platí i v případě, kdy vás zaskočí rychlé bušení srdce v klidu.

Bušení srdce a stres

Určitý vliv má na intenzitu bušení srdce úzkost a stres. Koneckonců je už mnohokrát dokázáno, že psychický stav člověka ovlivňuje také po fyzické stránce. Konkrétně stres zvyšuje nároky organismu na spotřebu kyslíku. A ten, jak je známo, do celého těla pumpuje společně s krví právě srdeční sval. A podobně to platí také při rozčílení. V takovém případě se zcela běžně může objevit i silné bušení srce v leže. Dobrou zprávou je, že tento stav je jen dočasný a pro to, aby odezněl, člověk nemusí dělat vůbec nic. Až náhlé psychické vypětí pomine, rytmus se sám od sebe upraví.

Bušení srdce po fyzické námaze

Zcela typická je pro pocit bušení srdce fyzická námaha, při které se nezřídka objevuje i „tlukot srdce v krku“. Srdce během ní bije výrazně rychleji, což má jednoduché vysvětlení. Svaly, které jsou více namáhány, ke své funkci rovněž potřebují více kyslíku, a tedy i rychlejší činnost srdce. Silnější palpitaci pak mohou pociťovat hlavně jedinci se špatnou kondicí. Stejně jako v předchozím případě ani tady není důvod k obavám. Nepříjemný pocit na hrudi po ukončení aktivity sám odezní.

Potýkáte se s intenzivním bušením srdce po námaze?

Další příčiny bušení srdce

Zrychlený, ale jinak normální srdeční rytmus bývá také zcela normální reakcí na jakoukoli bolest, kterou dotyčný pociťuje. Palpitaci mohou lidé vnímat také po některých lécích, typicky po těch, které jsou určeny na léčbu astmatu či depresivních stavů. Spouštěčem problémů někdy bývají i běžné přípravky na nachlazení nebo alergie s obsahem pseudoefedrinu se stimulačním efektem. Nepříjemné bušení srdce pak jistě znají i milovníci kávy. Stojí za ním totiž také předávkování kofeinem. A věřte nebo ne, ale na vině může být i složení stravy, kdy problém může souviset s nedostatkem draslíku.

Kdy bušení srdce značí problém?

Kromě běžných reakcí může být intenzivní bušení srdce příznakem nepřirozených stavů v organismu i nemocí srdce. Že se jedná o problém, může pacientovi napovědět fakt, že pociťuje:

  • Bušení srdce v klidu
  • Bušení srdce v noci
  • Bušení srdce při usínání

Co se týče konkrétních problémů, těch může s bušením srdce souviset hned několik:

Hypoglykémie

Jak silné bušení srdce souvisí s nízkou hladinou cukru? Víc, než by se na první pohled mohlo zdát. Při snížené koncentraci cukru v krvi mozek aktivuje ochranné mechanismy, mezi které mimo jiné patří také zrychlená srdeční akce. Tento stav může rovněž doprovázet pocení a zvýšený krevní tlak, pokud hladina cukru klesne ještě víc, tak rovněž zmatenost a poruchy vědomí. Tento problém je typický pro pacienty léčící se s cukrovkou.

Chudokrevnost

Na palpitaci má vliv také hladina hemoglobinu. Jeho nedostatek totiž znamená horší schopnost krve rozvést kyslík do tkání. Aby tento nedostatek srdce alespoň trochu zmírnilo, reaguje zvýšenou činností.

Zvýšená funkce štítné žlázy

Kromě jiných problémů způsobuje porucha funkce štítné žlázy i bušení srdce, které je spojené s tyreotoxikózou, což je stav, jenž vzniká v důsledku dlouhodobého vystavení organismu vysokým dávkám produkovaných hormonů. Rychlé bušení srdce pak doprovází také:

  • Nesnášenlivost tepla
  • Ztráta na váze
  • Pocení
  • Zvýšená chuť k jídlu

Zvýšená funkce štítné žlázy se podílí i na bušení srdce v těhotenství, kdy si nastávající maminky stěžují na to, že cítí „bušení srdce v krku“.

Šokové stavy

Ačkoli se jedná o velmi vzácnou příčinu obtíží, za nepříjemným bušením srdce se může skrývat také šokový stav, který je důsledkem selhávání krevního oběhu a zvýšené snahy srdce přivádět k jednotlivým orgánům dostatečnou dávku krve.

Problém může být i v samotném srdci

Kromě příznaků jiných nemocí může být silné, zrychlené či nepravidelné bušení příznakem poruchy rytmu srdce. Může se jednat například o takzvané extrasystoly, což jsou občasné stahy srdce, které jsou tak trochu navíc. Jednoduše řečeno to znamená, že se mezi pravidelnými srdečními stahy sem tam objeví jeden (nebo více), který je mimo rytmus. Tento jev se poměrně často objevuje během dospívání a obvykle nepředstavuje problém. Výjimečně mohou být extrasystoly spojené s vážnými srdečními chorobami. Určitou roli může při jejich výskytu hrát také psychika.

Silným bušením srdce se pak mohou projevovat prakticky veškeré poruchy srdečního rytmu spojené s rychlou srdeční akcí. A to konkrétně třeba:

  • Tachykardie
  • Fibrilace síni
  • Flutter síní
  • AVRT
  • AVNRT

Léčba obtíží

Jak uklidnit bušení srdce? Ať už vás trápí pravidelné či občasné bušení srdce, způsob léčby záleží na obtížích, které silný tlukot vyvolaly. Zatímco u přirozených stavů zpravidla není zapotřebí žádného zásahu (ani v případě bušení srdce u dětí), u nemocí, které se silnou činností srdečního svalu projevují, je zapotřebí vždy léčit původce problémů. Co se týče nepravidelných rytmů, jakým jsou třeba extrasystoly, mohou pomoci beta-blokátory. V některých případech je nutný i chirurgický zákrok. V případě bušení srdce od nervů je třeba eliminovat faktory, které nepříjemný pocit způsobují.

Mary (neregistrovaný)

Zdravím od základky trpím na synkopy,nejsou už tak časté ale pořád jsou. Nyní mi je 23 let pociťuji palpitace, dokonce i při usínání jak na hrudi, tak jej slyším i v uších. Také mi kardioložka oznámila, že na ekg holteru jsem měla 3630 extrasystolii za 24h. Dále mě může vyšetřit až v listopadu. Má otázka zní,může to být závažné? Popřípadě, co by to mohlo být..

Dobrý den,
věřím tomu, že kdyby Vaše kardioložka měla podezření na cokoliv závažného, nečekala by s dovyšetřením až na listopad.
Extrasystoly se velmi často vyskytují u zdravých lidí (tzn. bez jakékoliv závislosti na strukturálním postižení srdce). Ve většině případů se jedná o zcela benigní (život neohrožující) arytmii, i když můžou způsobovat velmi nepříjemné obtíže/pocity.
Extrasystoly se často vyskytují také u lidí, co hůře zvládají stresové situace.
Pokud se o nich chcete dozvědět více, krásně vysvětlené je najdete na stránkách Nemocnice na Homolce.

11. 9. 2023, 17:24 editováno autorem komentáře

Gabriela Jandová (neregistrovaný)
V noci jsem se vzbudila dojít si na velkou stranu.Při výkonu potřeby mi začalo být velké horko, pocení a začalo mi bít srdce na plné obrátky a motala se mi hlava.Zcela zesláblá jsem si šla umýt ruce a skoro došla zpět do postele.Srdce bilo stále stejně a dýchala jsem strašně rychle.Cca po třech minutách se vše vrátilo do normálu.Nemám žádné stresy,nervy, vyčerpání.Měla bych si dojít k doktorovi a prokonzultovat to s ním???Dva dny zpět mě ráno bolelo na hrudi.Děkuji za odpověď
MUDr. Thai Bao Han (neregistrovaný)
Dobrý den, doporučuji prokonzultovat s obvodním lékařem, případně vás pošle na kardiologické vyšetření.
EsEm (neregistrovaný)
Srdce mi buší celý život a doktor říká, že bez toho bych byl dávno mrtvý. Tak nevím.. věřit jim, to chce odvahu.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?