Palpitace je běžný jev vyvolaný například cvičením či kofeinem. Bývá ale také příznakem tachykardie

1. 5. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com/VitalikRadko

Zrychlené bušení srdce je naprosto běžný stav, který v průběhu svého života zažije snad každý člověk. Obvykle tento příznak neznačí žádné velké zdravotní potíže, ale jde spíše o důsledek dietní chyby, únavy, stresu nebo vysoké fyzické zátěže. Na pozoru byste se však měli mít, pokud se společně s palpitací vyskytnou i další podezřelé příznaky.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je palpitace srdce?
  2. Jaké má palpitace příčiny?
  3. Palpitace ze stresu
  4. Co značí palpitace v klidu?
  5. Srdeční palpitace v těhotenství
  6. Jaké má palpitace projevy?
  7. Jak předejít palpitaci?

Co je palpitace srdce?

Slovo palpitace představuje odborný termín pro bušení srdce. Jedná se o subjektivní pocit rychlého tlukotu či chvění srdečního svalu, které může být vyvoláno větší fyzickou zátěží, stresem, některými léky, potravinami či nápoji nebo případně zhoršeným zdravotním stavem. Ačkoliv se jedná o nepříjemný pocit, který může pacienta znepokojit, většinou bývá neškodný. V méně častých případech však signalizuje i závažnější srdeční onemocnění vyžadující léčbu.

Tento nepříjemný stav může člověk zaznamenat prakticky kdykoliv v průběhu dne, a to bez ohledu na to, zda jde o zdravého jedince, nebo dotyčný trpí nějakým onemocněním. Neobvyklé není ani bušení srdce v klidu, palpitace v noci nebo palpitace po alkoholu. Pocit zrychleného srdečního rytmu přitom často donutí člověka navštívit lékaře, ačkoliv ve většině případů neznačí žádné zdravotní problémy.

Normální rytmus srdce

Tlukot srdce neboli stahy srdeční svaloviny jsou vyvolávány elektrickými vzruchy, které vznikají a dále se šíří v převodním systému srdečním. Každý jednotlivý vzruch přitom vzniká v jednom konkrétním místě tohoto systému, který se nazývá sinoatriální uzel. Dále se pak tyto vzruchy šíří srdečními síněmi přes atrioventrikulární uzel do svaloviny srdečních komor.

Uvedená cesta elektrického vzruchu popisuje normální sinusový rytmus srdce, které u zdravých jedinců bije v intervalu 60 až 80 úderů za minutu (za předpokladu, že se dotyčný nachází v klidovém stavu). O něco nižší může být pak tato frekvence u profesionálních sportovců. Zmíněné rytmické impulsy mají přitom za úkol srdce pohánět, aby bylo schopno distribuovat krev k jednotlivým orgánům nacházejícím se v lidském těle. [1, 2, 3, 45]

Jaké má palpitace příčiny?

Zrychlený srdeční rytmus je obecně častější u žen než u mužů a objevuje se prakticky kdykoliv v průběhu života člověka. Tento jev způsobuje celá řada příčin od různých psychických stavů po závažná onemocnění. Většina z nich není nebezpečná, avšak pokud pacient zaznamená společně s bušením srdce ještě další podezřelé příznaky, je vhodné konzultovat svůj stav s lékařem. Mezi nejčastější konkrétní příčiny palpitace přitom patří:

  • úzkost, stres, strach a panika,
  • fyzická zátěž,
  • nadváha a obezita,
  • těhotenství,
  • konzumace kofeinu,
  • hypertyreóza,
  • nízká hladina cukru, draslíku nebo kyslíku,
  • nízký obsah oxidu uhličitého v krvi,
  • horečka,
  • anémie,
  • dehydratace,
  • ztráta krve,
  • některé léky a výživové doplňky.
  • užívání drog,
  • kouření.

Mimo to palpitaci u některých osob vyvolává těžké jídlo obsahující velké množství tuků a cukrů. Stejně tak mohou být za bušení srdce zodpovědné i potraviny s vysokým obsahem glutamátu sodného, dusičnanů nebo sodíku. Pakliže se u vás dostavuje palpitace po jídle, existuje pravděpodobnost, že jste citliví na nějaké konkrétní potraviny.

Poměrně častá je zároveň palpitace z alkoholu. Pokud si rádi občas zajdete na drink, je možné, že se vám nějakou dobu po jeho požití rozbuší srdce. V důsledku večerního popíjení tak často dochází i k narušení spánku právě z důvodu zvýšeného srdečního rytmu. S alkoholem byste to proto neměli nikdy přehánět, a když už si chcete skleničku dopřát, je lepší tak učinit v průběhu dne.

Není-li za bušení srdce zodpovědná ani jedna z výše uvedených příčin, může být pak na vině porucha srdečního rytmu zvaná tachykardie. Jedná se o stav, kdy dochází ke ztrátě pravidelnosti srdečního rytmu a srdce buší rychleji. Odborníci rozlišují několik typů této poruchy, kam se řadí například síňová tachykardie, komorová tachykardie, sinusová tachykardie, fibrilace síní nebo flutter síní. [6, 7, 8, 9, 10]

Palpitace ze stresu

Srdeční tep se může zvýšit také v reakci na nějaké stresové situace. Mnoho osob proto pociťuje bušení srdce s úzkostí a jejich autonomní nervový systém tehdy vysílá do těla signál „bojuj, nebo uteč“. K této situaci dochází, když se člověk cítí nějakým způsobem nesvůj nebo pod psychickým tlakem a právě v takovou chvíli se u něj může projevit palpitace.

Autonomní nervový systém v těle přitom ovlivňuje nejen tepovou frekvenci, ale také další tělesné funkce, jako je například dýchání a trávení. Následkem úzkosti a palpitace je tudíž možné navíc zaznamenat také únavu, gastrointestinální potíže (například plynatost nebo průjem), pocení, svalové napětí a zrychlený dech.

Přestože tento stav bývá poněkud znepokojující, zpravidla ustane poté, co situace způsobující úzkost pomine. Palpitace vyvolaná stresem je zcela přirozený jev a může se dostavit prakticky při jakékoliv běžné životní situaci, jako je například pracovní pohovor, veřejné vystoupení nebo třeba cestování letadlem. Jak rychle se přitom dostaví, tak rychle většinou i odezní. [11, 12, 13, 14]

Co značí palpitace v klidu?

Palpitace v klidovém stavu může člověka v první chvíli nepříjemně zaskočit. Ve většině případů však nejde o nic vážného a zrychlenou srdeční frekvenci je možné jednoduše vysvětlit některými z výše uvedených příčin. Mnohdy se tak jedná o například důsledek konzumace některých potravin, jako je třeba čokoláda nebo tučná jídla, kávy, černého čaje, alkoholických nápojů nebo stresu.

Zástavu srdce může zapříčinit srdeční arytmie. První pomoc zahrnuje kardiopulmonální resuscitaci
Přečtěte si také:

Zástavu srdce může zapříčinit srdeční arytmie. První pomoc zahrnuje kardiopulmonální resuscitaci

Na vině někdy bývá také nerovnováha elektrolytů, což jsou minerální látky vyskytující se v krvi, potu a moči. Pokud trpíte nedostatkem těchto minerálů, může se u vás projevit bušení srdce v klidu a někdy také svalové křeče, bolest hlavy, závratě nebo i zácpa. Zrychlenou srdeční frekvenci pak vyvolávají také určité léky, zejména pak některé prášky na hubnutí nebo léčiva obsahující pseudoefedrin.

V případě, že se u vás ale zničehonic projeví palpitace a bolest na hrudi nebo další znepokojující příznaky, jako je třeba vysoký, nebo naopak příliš nízký krevní tlak, malátnost nebo těžká dušnost, měli byste vyhledat lékaře. Ten na základě provedení EKG, krevních testů a dalších vyšetření zjistí, o jaký problém se jedná a zda je potřeba zahájit případnou léčbu. [15, 16, 17, 18]

Srdeční palpitace v těhotenství

Bušení srdce je zcela běžným jevem vyskytujícím se u nastávajících maminek. Těhotenství totiž kromě zjevných změn (například rostoucí bříško) přináší také změny, které nejsou na pohled patrné. Jednou z nich je zvýšené množství krve, což má za následek, že srdce musí pracovat více, aby všechnu tuto krev zvládlo distribuovat do celého těla včetně plodu.

Srdeční frekvence je přitom v tomto případě zvýšená přibližně o 25 % oproti normálnímu stavu. V těhotenství bušení srdce tedy není většinou nijak nebezpečné a zpravidla po porodu zcela odezní. V méně častých případech však může značit nějaký závažnější zdravotní problém, jako je například srdeční arytmie.

Osoby nacházející se v jiném stavu mohou zaznamenat palpitaci také za předpokladu, že trpí anémií neboli nízkým počtem červených krvinek. Během gravidity se přitom anemie projeví u mnoha žen, jelikož tekutá složka krve se někdy zvyšuje více než množství erytrocytů. Za bušení srdce v těhotenství jsou navíc zodpovědné také hormonální změny, hypotenze či hypoglykemie, která se nejčastěji projevuje v prvním trimestru. [19, 20, 21, 22]

Potýkáte se s intenzivním bušením srdce po námaze?

Jaké má palpitace projevy?

Příznaky palpitace spočívají především v bušení nebo chvění srdce. Během palpitace se zvyšuje tepová frekvence a můžete při ní cítit tlukot srdce nejen v hrudníku, ale také v krku. Tento stav bývá poměrně nepříjemný a znepokojivý a často jej doprovází ještě další projevy, jako je pocení nebo pocit ztíženého dýchání.

Mohou se však dostavit i podezřelé příznaky, které signalizují, že s vaším tělem není něco v pořádku. Pokud se u vás projeví společně s palpitací následující symptomy, měli byste svůj zdravotní stav konzultovat s lékařem, jelikož se může jednat o něco závažnějšího, než je jen palpitace vyvolaná například jídlem nebo konzumací kofeinových či alkoholických nápojů:

Možné komplikace

Pacienti, kteří se potýkají s dlouhodobou zvýšenou srdeční frekvencí, jsou vystaveni většímu riziku srdečního selhání. Komplikací související s bušením srdce tak může být infarkt myokardu, ale také například zvětšení srdce, k němuž dochází zejména v případě fibrilace síní. S touto poruchou se pak může pojit i zvýšené riziko cévní mozkové příhody kvůli krevním sraženinám. [23, 24, 25, 26, 27]

Jak předejít palpitaci?

Pokud chcete bušení srdce předejít, měli byste dodržovat zásady zdravého životního stylu. To znamená, že je potřeba pravidelně se hýbat, i kdyby se mělo jednat jen o každodenní procházky, a zdravě se stravovat. Váš jídelníček by měl obsahovat správný poměr všech makroživin, tedy sacharidů, bílkovin i tuků, a také dostatek potravin bohatých na vitamíny a minerály.

Měli byste se zároveň vyhýbat příliš tučným jídlům a pokrmům, které obsahují vysoké množství jednoduchých cukrů. Vzhledem k tomu, že palpitaci vyvolává kofein a alkohol, je vhodné omezit také jejich konzumaci. Samozřejmě je také potřeba dodržovat dostatečný pitný režim a ideálně úplně přestat s kouřením.

Nejen na bušení srdce, ale na váš celkový zdravotní stav má značný vliv také stres. Pokud je to tedy možné, snažte se vyhýbat stresujícím situacím a zkuste do své každodenní rutiny zapojit relaxační cvičení, která jsou zaměřená na zklidnění mysli a kontrolu dechu, jako je například jóga nebo meditace. [28, 29, 30, 31]

Zdroje: wikiskripta.eu, solen.cz, stefajir.cz, mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, webmd.com, bhf.org.uk, healthmatch.io, verywellhealth.com, nm.org, heartteam.com, hopkinsmedicine.org, mountsinai.org, uihc.org, expertcardiologist.co.uk

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?