Hepatomegalie je následek ztučnělých jater či žloutenky. Na vině ale může být i řada dalších příčin

2. 5. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com/dragana­.stock@gmail.com

Nezdravý životní styl, zejména nadměrná konzumace alkoholu a tučných jídel, způsobuje u mnoha pacientů různá onemocnění jater. V některých případech přitom mohou mít vzniklé zdravotní stavy za následek takzvanou hepatomegalii. O co přesně se jedná, jak moc je tento jev závažný a jak mu předcházet, se dočtete v následujícím článku.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je hepatomegalie?
  2. Jaké má hepatomegalie jater příčiny?
  3. Příznaky hepatomegalie
  4. Diagnostika
  5. Jak se léčí hepatomegalie?
  6. Prevence hepatomegalie

Co je hepatomegalie?

Pojem hepatomegalie představuje odborný název pro objektivní zvětšení jater. Jde o zdravotní stav, který může být způsoben řadou různých onemocnění, jako je například hepatitida, srdeční selhání, steatóza a tak dále. Játra jsou přitom životně důležitým orgánem, jehož hlavní funkce spočívá ve filtrování toxinů a regulaci cholesterolu v krvi.

Zároveň se jedná o druhý největší orgán v lidském těle. Normální velikost tohoto orgánu je vždy individuální, nicméně standardně by játra neměla při nádechu přesahovat pravý oblouk žeberní o více než 2 cm. Za zdravá jsou přitom lékaři považována ta játra, jejichž rozměr dosahuje v průměru následujících hodnot:

  • výška: 15 až 17,5 cm,
  • šířka: 21 až 22,5 cm,
  • hloubka: 10 až 12,5 cm.

Hepatomegalie není sama o sobě nebezpečná, ale obvykle je příznakem nějakého jiného zdravotního problému, který už nebezpečný být může. Někdy mohou játra otéct v důsledku nějakého akutního stavu a následně se po jeho zlepšení vrátí zpět na svou normální velikost. Může se však jednat o dlouhodobější problém, jenž způsobuje pomalé a progresivní poškození tohoto životně důležitého orgánu.

Obecně hrozí větší riziko hepatomegalie osobám, které trpí nějakým onemocněním postihujícím játra. Na vině přitom často bývá také nadměrná konzumace alkoholu, užívání velkého množství léků proti bolesti, některých doplňků stravy a vitamínů nebo předávkování acetaminofenem. Za poškození jater mohou být zároveň zodpovědné i některé bylinky, pokud je pacient užívá v příliš velkém množství.

Někdy se pak můžete setkat i s takzvanou hepatosplenomegalií, což je, jak už název napovídá, kombinace hepatomegalie a splenomegalie. Kromě zvětšení jater zde dochází také ke zvětšení sleziny. Tento jev lékaři zpravidla pozorují nejen u onemocnění jater, ale také u některých hematologických, infekčních, kardiovaskulárních či metabolických chorob.

Ve vzácnějších případech však mohou hepatomegalii imitovat i samotná játra, přestože jsou zdravá. Děje se tak například v případě, že mají vrozeně delší tvar, než je obvyklé, jsou nízko uložená nebo má pacient takzvané vpadlé břicho v důsledku hladovění. Je proto vždy potřeba, aby přesnou diagnózu stanovil lékař na základě provedení odborného vyšetření. [1, 2, 3, 4, 56]

Jaké má hepatomegalie jater příčiny?

Vzhledem k tomu, že játra fungují jako filtr a jsou tak neustále vystavována účinkům toxinů, bývají také náchylná k takzvanému toxickému přetížení. Pakliže se v krvi pacienta vyskytuje příliš mnoho toxických látek nebo tuků, může se u něj postupem času rozvinout zánět jater a později v některých případech i hepatomegalie. Mezi běžné příčiny zvětšení jater pak patří například:

Některé z výše uvedených příčin se vyskytují relativně vzácně, nicméně několik z nich představuje naopak zcela běžné zdravotní stavy, které jsou vzhledem k modernímu způsobu života u pacientů čím dál tím obvyklejší. Hepatomegalii tak nejčastěji způsobuje především nadměrné užívání alkoholu, žloutenka, steatóza, ale také třeba rakovina.

Hepatomegalie a steatóza jater

Velmi častým zdravotním problémem dnešní doby způsobujícím hepatomegalii je ztučnění jater neboli steatóza. Tento jev vzniká v důsledku ukládání nadměrného množství lipidů v játrech, což vede k narušení správné funkce tohoto orgánu a případnému rozvoji dalších zdravotních komplikací, jako je například jaterní cirhóza.

Hepatomegalie a žloutenka

Zvětšená játra jsou v mnohých případech také následkem hepatitidy typu A, BC, což je zánět jater, který je vyvolán jak infekčními, tak neinfekčními původci. Obvykle tento zdravotní stav přitom způsobují viry, méně často potom bakterie. Příčinou rozvoje žloutenky však může být například i přítomnost různých toxinů či nadužívání farmak.

Hepatomegalie se žloutenkou se někdy projevuje také v rámci vzácných poruch vyskytujících se u novorozenců a kojenců. Mezi tyto poruchy se řadí například Zellwegerův syndrom, infantilní formy Refsumovy nemoci, některé poruchy metabolismu hemu nebo syndrom uhlohydrát deficitního glykoproteinu. [7, 8, 9, 10, 11, 12]

Jak na jídelníček při jaterní dietě? Vysaďte alkohol a omezte tuky
Přečtěte si také:

Jak na jídelníček při jaterní dietě? Vysaďte alkohol a omezte tuky

Příznaky hepatomegalie

Hepatomegalie je někdy zcela asymptomatická, takže pacienti nemusí zaznamenat žádné nepohodlí či jiné projevy tohoto zdravotního stavu. Navíc se většinou jedná o samotný příznak nějakého jiného onemocnění, takže projevy dané nemoci mohou být zároveň i signálem toho, že pacient může mít zvětšená játra. Jako možné symptomy hepatomegalie se však obvykle uvádí:

Diagnostika

Standardní metodou při stanovování diagnózy je provedení krevních testů a podstoupení některých zobrazovacích vyšetření, jako je například CT, magnetická rezonance nebo sonografie. Pokud se stav pacienta zdá být závažný, provádí se také jaterní biopsie, což je metoda, při níž je odebrán vzorek postižené tkáně, který se následně zašle k analýze do laboratoře.

Odběr tkáně při jaterní biopsii se provádí prostřednictvím speciální jehly, a to buď cíleně, nebo necíleně. Cílená biopsie probíhá pod kontrolou ultrazvuku z konkrétní části jater, zatímco u necílené biopsie se vzorek odebírá z jakékoliv části orgánu. Tato metoda se využívá mimo jiné v případech, kdy není možné jiným způsobem určit přesnou diagnózu, nebo pokud lékař potřebuje zjistit, v jakém stádiu se dané onemocnění nachází. [17, 18, 19, 20]

Jak se léčí hepatomegalie?

Na základě stanovení diagnózy se následně pacientovi doporučí vhodná léčba hepatomegalie. Ta se přitom odvíjí od příčiny vzniku daných potíží. To znamená, že pokud jsou játra zvětšená například v důsledku užívání alkoholu, bude potřeba se tento zlozvyk odnaučit a s jeho konzumací přestat. Pakliže jsou potíže následek nějakého chronického nebo akutního onemocnění, je zase nutné vyléčit danou chorobu, aby se játra mohla vrátit do původní velikosti.

Projevila se u vás někdy hepatomegalie?

Ačkoliv mají játra až pozoruhodnou schopnost regenerace, děje se tak pouze za předpokladu, že disponují dostatkem zdravé tkáně, s níž mohou pracovat. Pokud je poškození orgánu rozsáhlé, nejsou játra schopna se sama od sebe vyléčit a je v takovém případě zapotřebí podstoupit vhodnou léčbu a/nebo změnu životního stylu.

Například hepatomegalii se steatózou lze léčit pomocí dietního režimu, který spočívá především v omezení příjmu tuků a jednoduchých cukrů ve stravě a vyhýbání se alkoholu. Kromě toho by se pacienti, u nichž se rozvinula steatóza jater s hepatomegalií, měli vyhýbat také nadýmavým potravinám, jako jsou například luštěniny nebo čerstvé pečivo.

Různé léčebné metody pak zahrnují nemoci, jako jsou hepatitida, jaterní cirhóza, rakovina či vzácnější poruchy a choroby. V rámci jejich léčby se pak zpravidla užívají různé druhy léků a je také nezbytné dodržovat lékařem stanovená režimová opatření. V některých velmi závažných případech pak musí pacienti podstoupit transplantaci jater nebo chemoterapii. [21, 22, 23, 24]

Prevence hepatomegalie

Abyste zabránili rozvoji hepatomegalie, je potřeba snažit se udržet svá játra v dobrém stavu. V prvé řadě je proto nutné zaměřit se na zdravou stravu. Základem úspěchu je tedy dodržování pestrého a vyváženého jídelníčku, který obsahuje všechny makroživiny, vitamíny a minerály, jež tělo potřebuje, a to ve vhodném poměru.

Vaše strava by měla zahrnovat dostatečné množství zeleniny, celozrnných výrobků a v rozumné míře také ovoce. Součástí prevence jakéhokoliv onemocnění je pak samozřejmě omezení konzumace alkoholických nápojů, které mají zejména na játra zásadní dopad. Stejně tak je třeba kontrolovat užívání léčiv a nepřekračovat jejich doporučené dávky.

Pokud užíváte nějaké doplňky stravy nebo bylinné přípravky, dbejte také na to, abyste je nepřijímali v nadměrném množství. Některé byliny, jako je například kozlík lékařský nebo vlaštovičník větší mohou vaše játra při nadměrné konzumaci poškodit. Pakliže si nejste jisti dávkováním daných produktů, nic nepokazíte, když se o jejich užívání poradíte se svým lékařem. [25, 26, 27, 28]

Zdroje: webmd.com, my.clevelandclinic.org, wikiskripta.eu, stefajir.cz, verywellhealth.com, mayoclinic.org, pediatriepropraxi.cz, healthline.com, medicalnewstoday.com, ikem.cz, metropolisindia.com, medindia.net

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?