Na Bulovce podepsali vítězové konkurzu na primáře dekrety

11. 5. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V Nemocnici Na Bulovce podepsali dekrety tři noví a šest staronových primářů, kteří uspěli v konkurzu. ČTK to sdělil mluvčí nemocnice Martin Šalek. Ředitel Bulovky Petr Zajíc původně plánoval konkurzy na všech 28 primářských míst, další ale vypisovat nebude.


Reagoval tak na plán zařadit Bulovku do nového metropolitního systému zdravotnictví.

„Domníváme se, že má-li podle avizovaného plánu představovat pražský generel ucelenou sadu opatření, jehož nejvýznamnější součástí je převod čtyř státních nemocnic na hlavní město, je tu teoretická možnost, že by pokračování v rekonkurzech na všechny primářské pozice mohlo vyjít jako krok do prázdna,“ vysvětlil ředitel.

První fáze, kdy byly vypsány konkurzy na devět primářských míst, začala ještě před ohlášením plánovaných změn v pražském zdravotnictví. Do konkurzů se mohli hlásit i stávající primáři. Management si od tohoto kroku sliboval vyšší efektivitu činnosti jednotlivých oddělení.

Se změnami v řízení nemocnice začal Zajíc loni koncem roku, kdy zrušil dvě místa náměstků, letos v lednu sloučil do jednoho dvě místa náměstků. Zajíc vede Bulovku od loňského července, nyní se čtyřmi náměstky.

„Chceme zdravé prostředí, které bude konkurenční, spravedlivé a motivující. Věřím, že většina stávajících primářů svou pozici obhájí,“ řekl při vypsání konkurzů Zajíc. Uchazeči museli předložit návrh strategie, koncepci svého oddělení, včetně případných návrhů na změny v počtech a využití lůžek.

Cílem bylo také zvrátit původně nepříznivou ekonomickou situaci. Podle ředitele se záměr naplnil, byť částečně. Primáři představili vize dalšího rozvoje svého pracoviště a budou nyní mít možnost je naplňovat.

Bulovka měla loni pozitivní hospodářský výsledek 4,9 milionu korun. Zůstává jí zatížení starými dluhy 450 milionů. Celkové výnosy loni byly 2,315 miliardy korun, náklady 2,310 miliardy. Na mzdy dala nemocnice přes jednu miliardu, dalších téměř 15 procent nákladů tvořil nákup léků.

Bulovka má 2015 zaměstnanců a 1080 lůžek, z toho 102 lůžek na jednotce intenzivní péče a 34 ošetřovatelských. Loni hospitalizovala 44.519 pacientů, ambulantně ošetřila 568.362 pacientů a provedla 23.006 operací.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?