Na českém trhu se objevila antikoncepční náplast

24. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od září mají české ženy možnost nechat si předepsat antikoncepční náplast. Výrobce vyzdvihuje především jednoduchou aplikaci. Náplast se lepí jednou týdně. Za výhody si ale pacientka musí výrazně připlatit – balení na tři měsíce stojí v průměru dvakrát víc než perorální antikoncepce...


Od září tohoto roku mají české ženy možnost nechat si předepsat antikoncepční náplast. Výrobce vyzdvihuje především jednoduchou aplikaci a s ní spojenou vysokou spolehlivost. Náplast se nalepí jednou týdně. Narozdíl od perorálních tabletek odpadá riziko, že žena zapomene antikoncepci užít. Za výhody si ale pacientka musí výrazně připlatit – balení na tři měsíce stojí v průměru dvakrát víc než perorální antikoncepce.

Na americkém trhu je k dostání již rok a půl, před čtyřmi měsíci byla zavedena v sedmi státech západní Evropy. České ženy se staly prvními uživatelkami antikoncepční náplasti ve střední a východní Evropě.

Podle agentury TNS Factum, která pro výrobce náplastí provedla průzkum na reprezentativním vzorku tisícovky českých žen, patří k výhodám antikoncepční náplasti právě jednoduchá, neinvazivní aplikace jednou týdně.

Náplast se jednoduše vyjme z pouzdra a nalepí na vnější stranu horní paže, hýždě, podbřišek, záda nebo bok.

Periodicita užívání náplasti kopíruje v týdenních intervalech perorální antikoncepci. Stanovený den se v sedmidenních cyklech po tři týdny náplast nalepí a čtvrtý týden následuje sedmidenní pauza.

Pozvolné uvolňování je příznivé

Další předností náplasti by měla být také její šetrnost k organismu. „Náplasti, které dokáží uvolňovat hormony postupně snižují rozkolísanost jejich dávky a zabezpečují stabilní sérovou koncentraci v krvi. Navíc podstatně méně dráždí jaterní tkáň,“ tvrdí doc. Vít Unzeitig z gynekologicko-porodnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

„V náplasti je použita osvědčená forma hormonálního složení. Jde o účinnou látku norelgestromin (komerční název Evra, Janssen-Cilag) a vznikající degradační produkt norgestimát, který se již léta používá při výrobě perorální hormonální antikoncepce (Cilest, Janssen-Cilag),“ vysvětluje soukromý gynekolog MUDr. Vladimír Mulač.

Srovnatelné jsou podle ing. Dagmar Wittmayerová z firmy Janssen-Cilag také vedlejší účinky náplasti. „V souvislosti s používáním antikoncepční náplasti připomínají někteří lékaři riziko vzniku alergických reakcí. K přerušení užívání náplasti došlo u necelých dvou procent pozorovaných žen,“ uvádí D. Wittmayerová.

Nový životní styl?

Vyšší spolehlivost náplasti podle sexuoložky MUDr. Hany Fifkové zvyšuje skupinu uživatelek hormonální antikoncepce na maximum: „K používání antikoncepční náplasti by se uvolily i některé mé klientky, kterým doposud tabletová hormonální antikoncepce evokovala léčbu a nadužívání léků. Náplast by se více slučovala s jejich zdravým životním stylem, právě proto, že léky nepřipomíná.“ V ČR byla v některých gynekologických ordinacích náplast ženám nabídnuta ještě před jejím vstupem na trh.

„Náplast jsem nabídl osmnácti pacientkám, z nichž šest se po měsíci vrátilo pro další recept,“ dodává V. Mulač. Balení na tři měsíce stojí 997 korun, zdravotní pojišťovny na transdermální antikoncepční systém zatím nepřispívají.

(klu), www.Zdravi.Euro.cz, 24.9. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?