Na Chodově se otevře centrum diagnostiky a léčby rakoviny prsu

20. 9. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Na Chodově se otevírá sedmé pražské centrum pro diagnostiku a léčbu rakoviny prsu. Bude poskytovat komplexní péči včetně poradenství a osvěty, podle lékařky a předsedkyně představenstva Miroslavy Skovajsové v ČR takto specializovaná centra chybí. Jen v Praze prý nechodí na pravidelný screening 100 tisíc žen, celorepublikově pak pravidelné vyšetření navštěvuje jen každá druhá žena nad 45 let.


Centrem Breast Unit Prague má podle odhadů ročně projít několik desítek tisíc žen. Rakovina prsu je nejčastější onkologické onemocnění, ročně je odhaleno u zhruba 6000 žen.

Vznik specializovaných center pro diagnostiku, léčbu a konzultace ohledně rakoviny prsu podporuje i Evropská unie. „Takto soustředěné pod jednou střechou to nikde není,“ řekla ČTK Skovajsová. Komplexní péče je prý u pacientek s touto diagnózou velmi důležitá, léčba sice trvá třeba jen tři čtvrtě roku, s následky nemoci se ale pacientka i celá její rodina potýká i několik dalších let.

Mamodiagnostické centrum poblíž stanice metra Háje se otevře 20. září, chce nabízet nejmodernější péči a přinášet nové metody a poznatky osvědčené v zahraničí. V Česku funguje přes 60 akreditovaných pracovišť, jde prý většinou o malá centra.

„V některých oblastech ČR chodí na screening pod 50 procent žen,“ upozornila expertka na léčbu nádorů prsu Skovajsová s tím, že Praha je jednou z oblastí, kde ve věkové skupině nad 45 let chodí na pravidelná vyšetření méně než polovina žen. Těmto ženám přitom hradí vyšetření na mamografu zdravotní pojišťovny, od roku 2002 bylo provedeno přes 3,5 milionu vyšetření.

Nádory prsu jsou příčinou 3,6 procenta úmrtí v Česku, úmrtnost se v posledních letech zastavila. „Aby se snížila, byla by třeba osmdesáti až devadesátiprocentní návštěvnost screeningu,“ dodala Skovajsová. Kromě propagace jednotlivých center by prý více žen na mamograf přivedly i adresné pozvánky k preventivnímu vyšetření, aby si nemusely každé dva roky říkat u svého gynekologa o žádanku.

Letos podle propočtů onkologů bude 7125 nově zjištěných případů rakoviny prsu, po rakovině tlustého střeva a konečníku jde v ČR o druhý nejčastější typ rakoviny. Vyšetření prsou, ať už mamografické nebo ultrazvukové, by žena měla absolvovat jen ve specializovaném centru, které má akreditaci ministerstva zdravotnictví. Nejlépe pak vždy ve stejném, aby odborníci mohli porovnat stav prsu s předchozími snímky a posoudit případný vývoj změn.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?