Na chronické pacienty jsme do budoucna připraveni

15. 12. 2016 13:30
přidejte názor
Autor: Redakce

O společnosti EUC, předním poskytovateli ambulantní péče u nás s půl milionem ošetřených pacientů ročně, 1500 lékaři a specialisty, jsme hovořili s jejím ředitelem pro vnější vztahy Janem Hůlkem.




Ještě vloni jste byli Euroclinicum…

Ano, od ledna jsme zjednodušili název na EUC a konsolidujeme své aktivity. Za posledních pět let jsme spojili více než 20 zdravotnických firem, různé aktivity pod různými značkami. Skupina sílila, ale ztrácela na přehlednosti. Nově jsme proto rozdělili své dceřiné společnosti do šesti sektorů. Akcentujeme ambulantní péči a tu soustřeďujeme především v EUC klinikách. Těch máme třináct, najdete nás ve většině krajských měst. Druhým sektorem jsou EUC laboratoře, je jich deset a ročně v nich zpracujeme na 720 tisíc vzorků, dnes už ve všech laboratorních oborech. Všechny naše laboratoře prošly akreditací, odběry jsou bez čekání a rychle dodáme výsledky on-line. Letos jsme spektrum vyšetření rozšířili o patologii, cytologii, molekulární patologii a cytogenetiku. Naším třetím pilířem je dvanáct EUC lékáren. Vlastníme i dvě nemocnice, obě se zaměřují především na elektivní péči, celkem obhospodařujeme 150 nemocničních lůžek. Frýdlantská EUC nemocnice se profiluje v ošetřovatelské péči, gynekologii a jednodenní chirurgii, pacienti tam jezdí za operacemi žil, hemoroidů, varixů… Nemocnice Atlas ve Zlíně je zaměřena na chirurgii a gynekologii a tamní diagnostika a chirurgie prsu je na světové úrovni.

Pátým sektorem je EUC Premium, kde jste spojili Medicover, Mediconet a Kardii. Tu jste přinesl do skupiny vy?

Ano, to byla společnost, kterou jsem budoval od roku 1999. Soustředila se na pracovní lékařství a poté, co jsme koupili Medicover v České republice, fúzovali jsme všechno do EUC Premium. Takže jsme dnes největším poskytovatelem lékařské péče pro zaměstnavatele a pečujeme o 320 tisíc zaměstnanců našich klientů. Dokážeme jim poskytnout jak vysoce odbornou pracovnělékařskou péči, tak péči prémiovou. To právě velcí zaměstnavatelé potřebují.

Šestým pilířem EUC je váš e-shop Videolékárna. Ta je od letošního roku členem České asociace provozovatelů internetových lékáren (ČAPIL). V tomto sdružení jste se spojili s konkurencí, proč?

Společným zájmem všech členů ČAPIL je prosadit právní normy, jež by umožnily pacientům objednávat si všechny léky, které jim doporučí či předepíše lékař, i přes internet.

Jak v EUC vnímáte technologický vývoj ve zdravotnictví, například s ohledem na monitoring pacienta?

Směřování k e-health je jasné. U nás i ve světě. Denně jsme přes internet propojeni se svou bankou, přáteli, přes internet pracujeme i učíme se. V EUC jsme si jako partnera pro e-health vybrali eVito. Je to původně telemedicínská platforma, zaměřuje se na vzdálený monitoring zdravotních parametrů, jež jsme dokázali u uživatelů různých skupin monitorovat. Co změříte a zjistíte na dálku bez nutnosti dostavit se k lékaři? Krevní tlak, výdej energie vyjádřený počtem kroků a hladinu cukru v krvi. Logicky jsme se nejprve zaměřili na diabetiky. Pomáháme jim ve zvládání nemoci, eVito jsme doplnili o funkci výchova a vzdělávání prediabetického a diabetického pacienta. V mezidobí mezi návštěvami ordinace eVito podporuje pacienta v samoléčbě. Edukuje ho, vede k dodržování režimových opatření, k selfmonitoringu. Učí ho vidět stav kompenzace cukrovky a výhody dodržování léčebného protokolu v souvislostech.

Takže léčíte tím, že vychováváte?

Nejen to. Péče o chronické pacienty není v ČR moc dobrá, což začíná být vidět i v mezinárodním srovnání. Snad nějakou pozitivní změnu přinese zohlednění chronicity při přerozdělování prostředků zdravotního pojištění (tzv. PCG). V péči chybí koordinace poskytovatelů, chybí také právě čas na edukaci a výchovu pacientů. I s tím umí eVito pomoci, a proto jsme už mohli spustit disease management program pro diabetické pacienty. A k výchově: EUC v sobě skrývá písmena anglického slova ELUCIDATE, které znamená vysvětlit či objasnit. I tím se u nás liší přístup k pacientům, najdeme si čas i na zdravotní osvětu. A nechceme v tomto ohledu působit suchopárně a pedantsky, ale hravě a vynalézavě. U chronických nemocí třeba prostřednictvím eVita, pro popularizaci prevence rakoviny prsu jsme před třemi lety vymysleli a letos inovovali výstavu umělecky pojatých snímků z mamografických screeningů Vaše nejcennější foto.

Ukazujete snímky s rakovinou?

To není záměr. Chceme přimět ženy, aby nepodceňovaly prevenci. Před třemi roky chodila na mamografická vyšetření polovina žen a v současné době na ně třetina žen stále nechodí. Společným cílem nás všech by mělo být alespoň 80 procent žen, které na preventivní prohlídku přijdou. Chceme ženy povzbudit – pojďte si nechat udělat hezkou a cennou, možná nejcennější fotografii. A výstavu zadarmo propůjčujeme různým institucím. Ústeckému krajskému úřadu, IQ Landii, Akademii věd a budeme vděční za další zájemce. Naše výzva zní: Vystavte prsa. Také přivítáme a jsme připraveni ocenit kreativní nápady, jak by se daly umělecky pojmout mamosnímky z výstavy Vaše nejcennější foto v příštím roce. Vyzýváme instituce i umělce – pomozte nám uměním propagovat dobrou věc!

V naší péči, to je vaše motto?

Ano, mimochodem v angličtině používáme Everybody under care – EUC je k tomuto akronym. Chronické nemoci jsou opravdu velkou výzvou jak pro zdravotnický systém, tak pro nás, poskytovatele. A na jejich nárůst musíme být připraveni. My jsme celorepubliková skupina, výrazně ambulantní, působící v řadě medicínských oborů a s vlastním komplementem. Proto má smysl posunout způsob, jak pečujeme o pacienty, co nejvíc péči propojit a ukázat, že být „v naší péči“ třeba u chronických nemocí oddálí preventabilní komplikace nemoci.

**

Jan Hůlek je ředitelem pro vnější vztahy EUC, soukromé sítě zdravotnických zařízení. Společnost s obratem 1,9 miliardy Kč a působností ve většině krajů patří v ČR k největším nestátním poskytovatelům zejména ambulantní péče. Od roku 2011 je jejím vlastníkem společnost Tuffieh Funds SICAV, Plc., regulovaná maltským finančním regulátorem v rámci jednotné legislativy EU.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?