Na dotaci na zvláštní pomůcky dosáhne víc postižených lidí

29. 8. 2019 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Na státní dotaci na takzvané zvláštní pomůcky dosáhne širší okruh postižených lidí. Nárok na plnou dotaci na pořízení automobilu budou mít nově i postižení s vyššími příjmy než nyní. Příslušnou novelu zákona podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad. Novelu ve Sněmovně předložili poslanci z řad KDU-ČSL, ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN. Vznikla ve spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením.


Na příspěvek na zvláštní pomůcky budou mít podle schváleného znění novely nově nárok lidé s těžkým omezením pohyblivosti kvůli postižení cév v nohách a kvůli oběhové nedostatečnosti při onemocnění srdce. Žádat o dotaci budou moci i lidé s prokázaným těžkým poškozením plicních funkcí a pacienti s těžkým postižením kloubů nohou souvisejícím většinou s diabetickou neuropatií.

Příspěvek na automobil získají i postižení lidé bez rukou nebo s nefunkčníma rukama. Příspěvek na pořízení vozidla může činit až 200.000 korun. Jeho přiznanou výši nebudou nově tolik ovlivňovat příjmy žadatele. Příspěvek by se bude snižovat od příjmů nad 16násobek životního minima místo nynějšího osminásobku.

Změna zákona bude účinná od šestého měsíce po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?