Na Homolce narovnávají hospodaření

21. 4. 2015 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce

Nemocnice Na Homolce (NNH) ukončila od 1. dubna spolupráci s dceřinou firmou Holte, s. r. o., která pro ni zajišťovala účetnictví. Na tiskové konferenci to uvedl ředitel nemocnice Ivan Oliva.




Cesta ke standardu

Ředitel Oliva, který na svém postu působí půl roku, v úvodu tiskové konference odmítl kritiku, která poukazovala na to, že spolupráce s dceřinou společností trvala příliš dlouho a měla být ukončena dříve. Přirovnal fungování nemocnice k chodu lidského těla a uvedl, že celé účetnictví, tedy jeho velmi důležitá součást, bylo vyvedeno mimo tělo, což si vyžádalo velké přípravy a opatrnost při dalším postupu. Od začátku dubna je ale veškeré účetnictví a ekonomika zpět v nemocnici. To dle slov Ivana Olivy ušetří nemocnici asi 30 % nákladů na finanční agendu. „Jestliže jsme společnosti Holte, s. r. o., platili za její služby 40 milionů ročně, tak to lze lehce spočítat. Náklady by měly být nižší než 30 až 25 milionů korun,“ uvedl ředitel NNH.

Konec další dceřiné společnosti

Nemocnice doposud postrádala obchodní i ekonomickou sekci, což současné vedení hodlá změnit. Chce proto ukončit spolupráci i s další dceřinou společností Holte Medical, která měla na starosti dodávku zdravotnického zařízení a materiálu. Podle auditu ministerstva společnost dodala za dva roky nemocnici materiál za více než 3,5 miliardy Kč a účtovala si marži téměř 300 milionů, což ministerstvo zdravotnictví nechtělo akceptovat. Ředitel Oliva uvedl, že nemocnice má v úmyslu přesoutěžit, tedy nově připravit a do roku 2016 spustit, výběrová řízení na tisíce položek jak léčiv, tak materiálového a technického vybavení. Celková hodnota nákupů by se měla pohybovat kolem částky 590 milionů korun.

Sedm obžalovaných

Na začátku dubna státní zastupitelství obžalovalo sedm lidí včetně bývalého ředitele nemocnice Vladimíra Dbalého. Státní zástupce je viní z toho, že jako organizovaná skupina způsobili nemocnici škodu ve výši téměř 57 milionů korun, a to při zakázce na digitalizaci chorobopisů. Někteří ze stíhaných jsou obviněni z nelegálních praktik a úplatkářství také při nákupu Leksellova gama nože. Kromě exředitele nemocnice, jeho náměstka Michala Toběrného a hlavní účetní nemocnice Emilie Bialešové je údajně vyšetřován i vysoký úředník ministerstva zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?