Na Homolce se léčí kvalitně a bezpečně

29. 6. 2011 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražská Nemocnice Na Homolce získala už potřetí prestižní americkou značku kvality – mezinárodní akreditaci JCI (Join Commission International). O opětovném udělení akreditace rozhodla mezinárodní komise auditorů, která prověřovala celkem 1 033 indikátorů kvality a bezpečnosti péče, přičemž nemocnice neprošla pouze ve dvou z nich.


Certifikátem od JCI se mohou v ČR pochlubit pouze 4 ze 190 nemocnic. Kromě Nemocnice Na Homolce jím disponují ještě pražský Ústav hematologie a krevní transfuze, Fakultní nemocnice Ostrava Masarykův onkologický ústav v Brně.

Certifikát JCI se obhajuje každé tři roky a Homolka byla v roce 2005 prvním zařízením u nás, které dokázalo splnit přísná kritéria této akreditace.

Podle ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého nemocnice usilovala o akreditaci ve snaze poskytovat kvalitní a bezpečnou zdravotní péči, kterou by bylo možno definovat a hodnotit na základě měřitelných standardů.

„Je to významné ocenění profesionality a práce našich zaměstnanců a zejména důležitý signál pro naše pacienty. Kvalita péče, bezpečnost jejího poskytování a předcházení možným rizikům jsou pro nás prvořadé,“ uvedl ředitel Dbalý.

Co je JCI

JCI je celosvětově působící organizace se sídlem v Chicagu s více než stoletou tradicí, která akredituje speciálně zdravotnická zařízení.

Její akreditační systém je založen na souboru 331 akreditačních standardů, které odpovídají všem důležitým činnostem zdravotnického zařízení a postihují jak oblast bezprostřední péče o pacienty (dostupnost a kontinuita péče, práva pacientů a jejich blízkých, diagnostická péče, terapeutická péče, edukace pacientů a jejich blízkých, kvalita péče a bezpečí pacientů, prevence a kontrola nemocničních infekcí), tak oblast bezpečného, efektivního a správného řízení nemocnice (řízení a vedení, zajištění bezpečnosti nemocničního prostředí, kvalifikace a vzdělávání personálu, řízení informací a komunikace).

Každý standard se dále dělí na jednotlivé ukazatele, které popisují, co musí nemocnice dělat, aby naplnila daný standard. V 331 standardech JCI je obsaženo celkem 1 033 ukazatelů. V průběhu týdenního auditu akreditačních inspektorů se hodnotí dodržování standardů JCI a plnění jejich ukazatelů.

Posuzované zdravotnické zařízení musí poskytovat přesné a pravdivé informace. Pokud posuzované zařízení zkreslí – ať úmyslně či z nedbalosti – informaci, která souvisí s akreditačním šetřením, JCI jeho akreditaci okamžitě zruší.

Na základě informací zjištěných při akreditačním šetření a podaných v závěrečné zprávě auditorského týmu vynáší potom konečný výrok o udělení či neudělení akreditace mezinárodní akreditační výbor centrály JCI v Chicagu. Rozhodnutí akreditačního výboru se doručuje řediteli posuzované nemocnice.

Akreditace se vyplácí

V USA je akreditace podmínkou smlouvy s pojišťovnou u nás tomu tak zatím není. Podle Dbalého u nás v současnosti zdravotní pojišťovny ve smluvních vztazích ani platbách nezohledňují to, zda dosáhlo dané zdravotnické zařízení nějaké akreditace, ať už domácí nebo mezinárodní. Podle Dbalého je to sice škoda, ale i tak se prý uplatňování principů akreditace v praxi nemocnici výrazně vyplácí.

„Z naší zkušenosti můžeme zodpovědně říci, že akreditace a důsledné uplatňování jejích principů v praxi posunulo Homolku mílovými kroky dopředu. Za prvé jsme řadu procesů v nemocnici díky akreditaci zracionalizovali a sjednotili – například zdravotnickou dokumentaci dnes najdete napříč nemocnicí všude stejnou, což má zásadní význam pro nezaměnitelnou identifikaci pacienta, diagnostiku jeho obtíží a sledování veškeré péče, která mu byla poskytnuta. Za druhé jsme ale díky akreditačním standardům identifikovali všechny rizikové oblasti v nemocnici a začali se detailně věnovat prevenci nežádoucích situací, které se pacientovi mohou stát během pobytu v nemocnici a ve svých důsledcích potom mohou vést ke zvýšení nákladů na péči v řádu statisíců až milionů korun. Tyto mimořádné události, jak je akreditační terminologie nazývá, jsou statisticky celosvětově velmi významné a patří mezi ně především nákaza nemocniční infekcí, pády pacientů, chybné podání léků a další. Nám se například – a nejen díky akreditaci – ale především důsledným řízením a sledováním kvality a bezpečnosti podařilo od roku 2007 snížit výskyt některých typů nemocničních infekcí o 30 – 50%, příkladem mohou být infekce krevního řečiště nebo stafylokokové infekce,“ zakončil výčet výhod akreditace Dbalý.

Více o JCI zde: http://www.jointcommissioninternational.org/

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?