Na Javornicku chybějí lékaři

14. 5. 2010 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
V kritické situaci je zdravotnictví na Javornicku. Pro pět a půl tisíce pacientů zde od května ordinuje pouze jediný praktický lékař v důchodovém věku. Stanislav Fritz před několika dny oslavil 78 let.


V Javorníku původně fungovali dva lékaři. Společně s Fritzem zde působil Robert Novotný. Ten však posledního dubna ordinaci, která patřila Jesenické nemocnici, uzavřel. „Doktor Novotný odešel z rodinných důvodů.

Jeho manželka nechtěla žít v Javorníku,“ zdůvodnil odchod lékaře ředitel Jesenické nemocnice Jan Jedlička. Potvrdil, že nemocnice už nebude v Javorníku provozovat ordinaci praktického lékaře.
„Původně měl javornické pacienty převzít jiný lékař.

Ten, ale první den přišel do práce opilý. Měl v sobě několik promile, takže jsem ho propustil,“ uvedl Jedlička.
Dalšího lékaře se mu pro Javorník sehnat nepodařilo.

„Sice jsem měl dva zájemce, ale když zjistili, kde by měli pracovat, tak odmítli.VČeské republice zřejmě neexistuje lékař, který by chtěl jít do Javorníku,“ dodal Jedlička.

Zdraví pěti a půl tisíce lidí tak závisí na Stanislavu Fritzovi, ten se ale vzhledem ke svému věku může kdykoliv rozhodnout, že odejde do důchodu.

„To je sice pravda, ale ještě jsem schopen lékařskou praxi vykonávat. Registr mám ale plný, takže nemohu přijímat pacienty bývalého kolegy. Starám se také o obyvatele Charity, domova důchodců a Institutu Krista Velekněze v Bílé Vodě. Pokud budu moci, tak pacienty ošetřím, umřít je nenechám, ale nemohu překročit dané limity,“ komentoval současnou situaci Stanislav Fritz.

Lidé z Javornicka jsou v zoufalé situaci. Pokud nemají vlastní automobil, je dojíždění do Vidnavy, Vápenné nebo Žulové, kde jsou nejbližší ordinace, složité a tamní lékaři stejně mají plno. Nejbližší a nejschůdnější zůstává Jeseník.

Pacienti ale musejí počítat s tím, že zatímco dříve si pro návštěvu lékaře v Javorníku vyhradili hodinu, nyní budou potřebovat na cestu za zdravím celé dopoledne.

Například člověk z Bílé Vody, který nemá automobil a chce být v osm hodin ráno u lékaře, musí odjet spojem ve čtvrt na sedm. Zatímco za jízdenku do Javorníku zaplatí osm korun, jedna cesta do Jeseníku přijde na čtyřicet korun.

„Cítíme se jako druhořadí obyvatelé. Zdravotní péče je pro nás složitěji dostupná i dražší,“ řekl starosta Uhelné Ludvík Juřík (KDU-ČSL), jehož spoluobčané také využívali ordinaci v Javorníku.

Kdy se do Javorníku vrátí druhý lékař, není jasné. „Inicioval jsem vypsání výběrového řízení, budu informovat lékařskou komoru. Praktičtí lékaři ale nejsou,“ řekl ředitel krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny v Olomouci Lubor Machytka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?