Na jihlavské frontě klid, v Třebíči chystají ofenzívu

12. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihlavská nemocniční kauza jakoby spustila stavidlo. Podobné spory o platy totiž začínají otřásat i okresní nemocnicí v Třebíči. Tu nyní obíhá petice odborářů protestující proti...


tomu, aby letošní nárůst platů zaměstnanců činil v průměru jen šest procent. Vláda přitom rozhodla, že mzdy by v případě zdravotníků v nemocnicích měly vzrůst o 18 procent.

Třebíč - Ostatní zaměstnanci, tedy technickohospodářští pracovníci nebo laboranti, mají dostat přidáno o 11 procent. „Platy se u nás zvyšovat budou. Konkrétní číslo, o kolik se v konečném důsledku zvednou, ale zatím neznám. Máme spočítány výdajové náklady na mzdy, co by nás to stálo, kdybychom aplikovali těch 18 a 11 procent. Měly by se zvednout tak, abychom rozumně kopírovali průměrnou mzdu v rámci České republiky. Jestli se trošku odchýlíme od průměru, tak bych to já osobně nepovažoval za nějak dramatické. Pokud se odchýlíme o 1000 1500 Kč, dá se to v následujícím období roku zkorigovat,“ tvrdí ředitel nemocnice Jaroslav Soukup. Znamená to však, že platy v třebíčské nemocnici vzrostou jen nepatrně. Vedení nemocnice má už spočítáno, kolik asi letos dostane peněz ze zvýšených tržeb od zdravotních pojišťoven. Problém je v tom, že zvýšené tržby jsou asi o deset milionů nižší než by nemocnici stálo navýšení platů podle vládního nařízení. Peníze od zdravotních pojišťoven navíc hodlá vedení nemocnice jen z poloviny vyčlenit na zvýšení platů, zbytek má být použit na jiné výdajově nezbytné položky. „Bohužel bude to mít za následek, že se platy zvednou možná jen o padesát nebo šedesát procent z původní zamýšlené částky. Ale protože vládní nařízení říká úpravu tarifů, musíme zpětně něco ukorigovat v oblastech jiných, nenárokových složek, řekl ředitel Soukup. Proti tomu se samozřejmě ohrazují odboráři. „Nesouhlasíme s návrhem vedení, protože nám chce pokrátit pohyblivou složku mzdy. V tom případě by na tom byli byti všichni ti, kteří pohyblivou složku mají. A ti, co pohyblivou složku nemají, třeba i z důvodu toho, že nepracují tak, jak by úplně měli, ti dostanou v plné výši přidáno, protože to vyplývá ze zákona. Akorát tito lidé by na tom vydělali,“ řekla s ředitelovým návrhem nespokojená předsedkyně základní organizace Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Hana Hanáková. Odbory proto po nemocnici rozeslaly petici. „Zatím, co se nám vrací papíry, tak jsou podepsaní všichni, pouze na některých odděleních, kde probíhaly organizační změny, se lidi bojí o místo, takže se bojí přihlásit k této petici, což je smutné,“ konstatovala Hanáková. Odbory nyní budou zvažovat co dál. Odborový svaz totiž už byl ve stávkové pohotovosti proto, aby k navýšení platů došlo nikoliv od dubna jak navrhovala vláda, ale dřív. Nyní stojí odbory před rozhodnutím, jak reagovat na nový fakt, že nárůst mezd bude minimální namísto toho, jaký nařídil ministr a vláda. „Jednání musíme uzavřít do konce tohoto měsíce, aby ve vyúčtování za měsíc březen bylo všechno tak, jak má být,“ potvrdil i ředitel Soukup.

ARNOŠT PACOLA, Noviny Vysočiny, 12.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?