Na jihu Čech loni přibylo 10 HIV pozitivních, nejvíce za 5 let

6. 6. 2016 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Na jihu Čech loni přibylo deset HIV pozitivních lidí, což je nejvíce za posledních minimálně pět let. V předchozích letech jich přibylo méně a nebylo ani výjimkou, že se neobjevil žádný nový pacient.


Českobudějovická krajská hygienická stanice proto připravila projekt, v rámci kterého proškolí 800 žáků a studentů v prevenci proti této nemoci. ČTK to řekla Jitka Luňáčková z hygienická stanice. V současné době hygienici evidují v kraji 87 HIV pozitivních.

Osvětový projekt je určený pro žáky osmých a devátých tříd a pro studenty středních škol a učilišť. „Žáci a studenti se zábavnou formou seznámí s riziky onemocnění HIV a dalších pohlavněpřenosných onemocnění a se zásadami prevence zdravého životního stylu,“ uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stranice Květoslava Kotrbová.

Na konci loňského roku bylo v kraji 84 HIV pozitivních, další tři přibyli podle hygieniků ke konci letošního dubna. Počet nemocných roste hlavně v posledních letech, důvodem je podle odborníků hlavně zanedbaná prevence, respektive nedostatek peněz na její financování.

„Projekt Hrou proti AIDS považuji za jednu z nejpřijatelnějších a nejefektivnějších metod výchovy dospívajících v oblasti prevence u nás,“ uvedla Kotrbová. Podrobnosti ohledně projektu nechtěla prozradit.

Na projektu spolupracuje Český červený kříž, sdružení Lambda, českobudějovická nemocnice a Všeobecná zdravotní pojišťovna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?