Na jihu Čech roste počet lidí s cukrovkou

8. 12. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
V jižních Čechách přibývá lidí s cukrovkou. V kraji žije asi 60.000 pacientů s touto nemocí, před pěti lety jich bylo zhruba o deset procent méně. Přispívá k tomu nedostatek pohybu a nezdravý způsob stravování. Do Českých Budějovic se ve čtvrtek sjede asi 250 lékařů a sester z celého kraje.


Na konferenci budou řešit aktuální problémy spojené s tímto onemocněním a to, jak nemoci předcházet. ČTK to řekla Lenka Dohnalová z interního oddělení českobudějovické nemocnice, koordinátorka Diabetologického centra pro Jihočeský kraj.

„Hlavním tématem bude zejména problematika prudkého nárůstu onemocnění diabetem druhého typu již ve věkových skupinách okolo 40 let,“ uvedla. Cukrovka až čtyřnásobně zvyšuje riziko mozkových příhod, infarktů, závažných postižení cév, slepoty, amputací dolních končetin v souvislosti s takzvaným syndromem diabetické nohy a podobně. „Poměrně dramaticky se zvyšuje počet komplikovaných případů a klesá i věk pacientů s těmito komplikacemi,“ řekla Dohnalová. Na vině je podle ní především nezdravý životní styl spojený s nedostatkem pohybu. „Lidé úplně přestávají chodit,“ uvedla. Navíc řada lidí ani neví, že cukrovku má. Proto lze očekávat ještě větší nárůst počtu nemocných.

Hlavními tématy konference tak budou nové léky, nové způsoby léčby a především novinky v léčbě častých komplikací provázejících onemocnění.

Výskyt cukrovky druhého typu stoupá na celém světě. Lidí nad 65 let jí trpí až 20 procent. Léčba těchto pacientů vyžaduje zvláštní postup, neboť většinou mají i jiné závažné choroby.

„K nejzávažnějším problémům patří syndrom diabetické nohy, protože až sedmdesát procent amputací dolních končetin je způsobeno právě diabetem. Počet těchto amputací lze přitom podle posledních průzkumů snížit až o polovinu účinnou prevencí, vzděláváním pacientů a odborným způsobem léčby. Důležitou úlohu mají v této oblasti praktičtí lékaři,“ uvedla Dohnalová.

Diabetologické centrum při Interním oddělení Nemocnice České Budějovice se věnuje nejzávažnějším případům diabetu. Vesměs pečuje o pacienty s pozdními komplikacemi nebo celkově těžkým průběhem onemocnění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?