Na jihu Čech se letos vyskytlo 83 případů encefalitidy

4. 10. 2016 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet případů onemocnění klíšťovou encefalitidou v Jihočeském kraji letos stoupnul na 83. Proti stejnému období vloni je to více než stoprocentní nárůst. Tehdy hygienici evidovali 35 případů.


Výskyt onemocnění však začíná stagnovat, zatímco v předminulém týdnu přibylo 10 případů, minulý týden už ani jeden. Novinářům to řekla odborná referentka českobudějovické krajské hygienické stanice Marie Jakschová.

V největší míře onemocnění zasáhlo Strakonicko. Tam se letos objevilo 22 případů klíšťové encefalitidy. Meziročně stoupnul i výskyt dalšího onemocnění přenášeného klíšťaty - lymské boreliózy. Hygienici zaregistrovali letos 149 případů, což je o 48 více než loni.

Jižní Čechy patří dlouhodobě k největším přírodním ohniskům klíšťových onemocnění v Evropě. Pokud lidé nejsou očkovaní proti encefalitidě, měli by před vstupem do lesa a křovin použít repelent, když na sobě po návratu domů najdou přisáté klíště, měli by ho okamžitě odstranit.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známa. Léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují zvýšené teploty, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti borelióze očkování není.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?