Na jihu Moravy se bude testovat nový model lůžek následné péče

25. 1. 2013 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví chystá změny v organizaci následné lůžkové péči, která by se měla více propojit s péčí sociální. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) nyní leží část pacientů na zdravotnických lůžkách a část na sociálních, není jasné a vyřešené financování.


Do budoucna by oba sektory měly více spolupracovat a koncepce by měla být ucelená, řekl dnes Heger novinářům v Brně.

Nový model organizace následné lůžkové péče bude ministerstvo zkoušet v Jihomoravském kraji. Jižní Morava už má za sebou takzvanou optimalizaci akutních lůžek, nyní přijdou na řadu lůžka následné péče. „Je řada sfér, kde ta lůžka chybí. Nejde jen o samotné počty, ale i o rozvrstvení mezi léčebnými zařízeními. Například v léčebnách dlouhodobě nemocných leží spousta sociálních pacientů a je tam prostor zřizovat sociální lůžka,“ přiblížil nový systém Heger.

Zdravotnická lůžka následné péče jsou ve zdravotnických zařízeních, například v léčebnách dlouhodobě nemocných. Sociální lůžka jsou v různých ústavech a domovech pro seniory. Nově by se oba způsoby péče o pacienty měly prolínat a jednotlivá zařízení by měla poskytovat obě služby.

„Optimalizací následné péče máme na mysli především to, že určitý přesah v rovině sociálních lůžek není přesně ukotven a je předmětem debat mezi ministerstvem zdravotnictví a ministerstvem sociálních věcí. Chceme si na jižní Moravě vyzkoušet nový model, ke kterému dá ministerstvo zdravotnictví jasná pravidla,“ řekl hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Podle něj to nutně neznamená, že se lůžka budou rušit. „Naopak jsem přesvědčen o tom, že do budoucna bude v určitých segmentech potřeba zvětšit počet lůžek,“ řekl Hašek. „V žádném případě nechceme, aby se to dotklo pacientů. Je to spíše o systému financování,“ dodal hejtman.

Nový model by měl pomoci pacientům, kteří například leží na sociálním lůžku, jejich stav se zhorší a potřebují na čas zdravotnické lůžko, načež se opět vrátí na sociální. „Tyto přesuny mohou být složité například i pro rodinné příslušníky těchto pacientů. Nově by to mělo být jednodušší,“ upřesnil Heger. Časový horizont, ve kterém by změny v následné péči měly nastat, zatím neupřesnil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?