Na Karlovarsku protesty pokračují: odbory chtějí skončit přesčasy

11. 3. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Protesty lékařů na Karlovarsku pokračují i nadále. Odbory vyzvaly k vypovězení smluv o přesčasech, které jsou nad rámec zákona. Stále tak pokračují v boji proti odvolání primáře ARO Romana Brázdila.


Odvoláním primáře Brázdila jste porušili dohodu o ukončení akce Děkujeme,odcházíme, je to podraz: takové argumenty se ozývají ze strany rozčílených lékařů Karlovarské krajské nemocnice.

Ti hodlají po demonstraci před krajských úřadem v protestech dále pokračovat. Nyní ale použijí silnější zbraně. Odbory vyzvaly lékaře, aby vypověděli smlouvy o přesčasech, které jsou nad rámec zákona.

Zatím se k iniciativě přihlásilo 12 lékařů z ARO, ústní příslibů od ostatních kolegů je ale podle šéfa tamních odborů mnohem více.

„V případě vypovězení služeb z DPČ na oddělení ARO se připojí lékaři jiných oddělení nemocnice Karlovy Vary rovněž vypovězením služeb z dohod o pracovní činnosti, a budou rovněž trvat na striktním dodržování zákoníku práce i na svých odděleních,“ píší odbory v prohlášení.

Nespekulujme: reaguje ředitel nemocnice

Pokud by se hrozby lékařů vyplnily, nemocnice by musela zřejmě zavést třísměnný provoz. Ředitel KKN Zdeněk Horák to ale zatím nechce komentovat.

„Nic o tom nevím, v ruce nemám nic písemného. Nespekulujme. Já věřím, že odbory nebudou komentovat manažerské rozhodnutí vedení nemocnice,“ uvedl Horák pro Právo.

Podobně na hrozbu odborů reagují i krajští radní. Podle nich se ze strany klubu jedná spíše o vyhrožování.

Igaz slíbil, že odejde

Současné situaci neulehčil ani fakt, že byl do čela tamních odborů opět zvolen Petr Igaz.

„Domluvili jsme se na konci akce Děkujeme, odcházíme, že všechny protestující lékaře vezmeme zpět. Šéf odborů Igaz přitom prohlásil, že se vzdá svých odborářských funkcí. Vzhledem k jeho znovuzvolení uvažuji, nakolik jednáme se skupinou, která stojí na svém slovu a lze jí věřit,“ hodnotil pro Právo znovuzvolení Igaze krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva (ČSSD)

Podle vedení KKN bývalý primář opakovaně odmítal plnit příkazy vedení nemocnice, odmítal na oddělení zavést docházku a podobně. Politické pozadí odvolání vedení nemocnice i kraj odmítají.

Jeho odvolání z funkce také následovalo až po ukončení protestní akce Děkujeme, odcházíme. Brázdil i nadále zůstává řadovým lékařem nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?