Na krajské nemocnice v Olomoucké kraji dohlédnou i dva komunisti

18. 2. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Na správu krajských nemocnic v Olomouckém kraji, které má v dlouhodobém pronájmu společnost Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka, budou dohlížet také dva komunisté.


Krajští radní tento týden do tříčlenné dozorčí rady akciové společnosti Nemocnice Olomouckého kraje zvolili šéfa krajského výboru KSČM Ladislava Mlčáka a v pětičlenném představenstvu krajem vlastněné firmy nově usedne poslanec KSČM Alexander Černý. Vyplývá to ze zápisu z dnešního zasedání krajské rady. V Olomouckém kraji po loňských podzimních volbách vládne koalice ČSSD a KSČM.

Mlčák ČTK řekl, že o svém zvolení do dozorčí rady společnosti Nemocnice Olomouckého kraje zatím nebyl oficiálně informován. „Pokud tomu tak je, tak mojí prioritou bude udržet úroveň zdravotnictví v kraji na stávající úrovni,“ uvedl. Podle něj by Olomoucký kraj měl zajistit i chod nemocnice v Jeseníku. Vyjádření Černého se dnes ČTK nepodařilo získat.

Krajské nemocnice v Přerově, Prostějově a Šternberku má od roku 2007 v pronájmu společnost Středomoravská nemocniční, která je součástí holdingu Agel. „Smlouva je podepsána, takže s tím zřejmě už nic nelze udělat,“ řekl Mlčák. Středomoravská nemocniční platí ročně kraji 25 milionů korun za pronájem nemovitostí a 62 milionů za movité věci akciové společnosti Nemocnice Olomouckého kraje, kterou stoprocentně vlastní hejtmanství. Kraj se zavázal k tomu, že 95 procent z nájmu bude do nemocnic vracet.

Koalice ČSSD a KSČM se v novém programovém prohlášení olomouckého krajské rady na roky 2012 až 2016 zavázala neprivatizovat žádná zdravotnická zařízení a ročně investovat nejméně 100 milionů korun do rozvoje krajských nemocnic a ústavů.

„Kraj si v programovém prohlášení vytkl neprivatizovat vlastní zdravotnická zařízení, mezi něž patří i tři nemocnice, které pronajímá společnost Nemocnice Olomouckého kraje. Tento slib ve spojení s obsazení důležitých pozic pány Černým a Mlčákem považuji za hrozbu pro zdravotnictví v Olomouckém kraji,“ komentovala dnes personální změny v orgánech společnosti Nemocnice Olomouckého kraje šéfka krajského zastupitelského klubu opoziční ODS Markéta Záleská.

Záleská uvedla, že ani jeden z dvojice komunistů se nespecializuje na zdravotnictví. „Alexandr Černý se celoživotně profiluje v oblasti vojenství, pan Mlčák coby poslanec pracoval v úplně jiných výborech, než je zdravotnický. Odborně na tyto pozice tedy nejsou připraveni,“ dodala.

Komunisté po loňských volbách získali místo ve vedení kraje. Proti obsazení funkce náměstka olomouckého hejtmana pro školství komunistickým kandidátem Zdeňkem Švecem loni v petici protestovalo 400 lidí. Vedení Olomouckého kraje kvůli tomu 26. února připravuje veřejnou debatu, které se zúčastní zástupci ČSSD, KSČM, historici a politologové. Podobné protesty proti účasti komunistů ve vedení krajských samospráv jsou také například v Jihočeském, Karlovarském či Zlínském kraji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?