Na kuřáky dojde zřejmě i v Rusku

23. 4. 2012 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Ruské ministerstvo zdravotnictví dopracovalo návrh zákona zakazujícího kouření na veřejných místech a tabákovou reklamu. Podle zprávy listu Rossijskaja gazeta čeká návrh poslední konzultace s právníky a cesta do vlády.


Hlavním a zároveň nejspornějším paragrafem zákona je podle listu totální zákaz kouření ve všech uzavřených prostorách přístupných veřejnosti.

Zákon má garantovat právo nekuřáků na zdravý vzduch a preferovat zdraví společnosti nad zájmy tabákových společností. Výrazně zvyšuje daňové zatížení tabákových výrobků a zcela zakazuje jejich reklamu. Na pracovištích ponese odpovědnost za čistý vzduch zaměstnavatel.

Výrobci nesmějí rozdávat cigarety bezplatně či se slevou, nesmějí finančně podporovat kulturní a sportovní podniky. Jakákoli mediální zmínka o tabáku smí být podle tvůrců zákona spojena pouze s informací o jeho škodlivosti pro lidské zdraví.

Podle ruských médií ministerstvo zdravotnictví uhájilo poměrně radikální znění zákona před vlivem tabákové lobby. Ještě loni v říjnu v dopise prezidentu Dmitriji Medveděvovi proti zákonu protestovala ruská Federace restauratérů a hoteliérů. Státní dumě má být návrh zákona předložen v roce 2014, v platnost by měl vstoupit o rok později.

Podle ruského ministerstva zdravotnictví v zemi každoročně umírá na choroby spojené s kouřením až 550.000 lidí. Nikotinu podle ministerstva zdravotnictví holdují dvě pětiny Rusů a Rusek. Podle tvůrců zákona by protitabáková reklama měla zasáhnout 90 procent obyvatelstva a spotřeba tabákových výrobků by se měla snížit o deset až patnáct procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?