Na kybernůž se stojí fronty

25. 8. 2010 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Už dvacet pacientů podstoupilo léčbu zhoubných nádorů unikátním ozařovacím přístrojem CyberKnife v ostravské fakultní nemocnici.


Léčba probíhá skvěle, i když se v souvislosti s ozařovačem rozvířily nejrůznější spekulace.
„CyberKnife je v provozu dvanáct hodin denně, předpokládáme, že zaškolíme ještě dva další pracovníky, aby dosáhl svého maxima, což je čtrnáct hodin za den. Zájem pacientů je obrovský, máme měsíc čekací lhůtu,“ uvedl přednosta onkologické kliniky ostravské fakultní nemocnice David Feltl. Tvrdí, že po třech týdnech provozu jsou lékaři, technici i pacienti extrémně spokojení, vše funguje, jak má. Na infolince a infomailech Feltl odpovídá na žádosti a otázky pacientů do čtyřiadvaceti hodin.
„Už jsem napsal přes tisíc odpovědí. Výběr pacientů je jednoduchý - podle indikačních kritérií,“ vysvětlil Feltl.
Unikátnost nového ostravského kybernože spočívá v tom, že je až třicetkrát přesnější, a tudíž šetrnější pro pacienty než jiné ozařovače. „Je to také univerzální použití po celém těle a schopnost té radiochirurgie.
To znamená dodání velmi vysoké dávky jednorázově, a nikoliv třeba za osm týdnů. A naprosto bezprecedentní je schopnost přístroje sledovat pohyblivé cíle, tedy léčit i nádory, které se hýbou, v reálném čase za permanentního sledování,“ tvrdí Feltl. Uvádění kybernože do provozu se ale neobešlo bez problémů. Hned na začátku jeho fungování přišla velmi vážná potíž, Všeobecná zdravotní pojišťovna nabídla na proplácení zákroků tak malou částku, že by to mohlo být pro nemocnici likvidační. Nakonec se ale dohodli, smlouvy jsou nyní uzavřeny se všemi zdravotními pojišťovnami.

Kolik CyberKnife stojí? Stovky milionů

Pořízení CyberKnifu pro ostravskou nemocnici stálo dvě stě milionů korun. V této souvislosti se objevily spekulace, zda nemocnice za ozařovač nedala zbytečně moc peněz.
Podle on-line deníku Aktuálně.cz se kybernetické nože ve světě nakupují za tři až pět milionů dolarů, ten ostravský by v přepočtu bez DPH vyšel na dvojnásobek.
Vedení ostravské fakultní nemocnice i ministerstvo zdravotnictví ale cenu za přístroj považují za přiměřenou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?