Na léčení do ČR míří deset syrských uprchlíků před válkou

7. 11. 2012 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští lékaři včera večer přivezli z jordánského hlavního města Ammánu přivezli do Prahy deset zraněných syrských uprchlíků. Letecký speciál měl na palubě čtyři děti a šest dospělých. Dva těžce zranění dospělí se budou v Česku léčit možná až rok. Děti mají především vrozené vady či jiné potíže, řekl ČTK v Jordánsku traumatolog Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Burget.


„Jsou to střelná poranění, je to částečně infikované,“ popsal stav dvou nejhůře zraněných mužů Burget. Podle něj na uprchlíky často při pokusu přejít hranice střílejí vojáci syrských vládních sil. Pacienti byli vybíráni nejen podle druhu a rozsahu zranění, ale také politicky. Do ČR tak míří ranění ze strany protivládních povstalců.

Češi pacienty vybírali z asi 80 zraněných lidí, které si při návštěvě v uprchlickém táboře dopředu vyhlédli. Jedním z kritérií bylo, aby pomoc byla účelná. Zranění lidé také nemají mít žádnou nemoc, která by zkomplikovala provoz českých nemocnic, uvedl Burget.

Zhruba osmiměsíční holčička Huda letí do ČR spolu s otcem, aby podstoupila operaci nohy. „V době, kdy její matka byla těhotná, došlo k bombardování a ona předčasně porodila. Holčička má pokřivenou nohu v důsledku předčasného porodu a těžkých podmínek,“ řekl novinářům její otec. „Pokud by poměrně brzy nepodstoupila operaci, nemohla by vůbec chodit,“ dodal. Situace je podle něj těžká pro rodinu, která se nyní rozdělí. V Jordánsku on a jeho dcera zanechali dalších šest členů rodiny.

Přepravu pacientů česká armáda zajišťuje na základě žádosti ministerstva vnitra. Kvůli nutnosti upoutat dva nejhůře postižené na lůžku nebylo možné převoz uskutečnit běžným civilním letadlem, vysvětlil mluvčí vnitra Vladimír Řepka.

Letecký speciál odletěl do Ammánu dnes ráno. Na palubě měl zásilku humanitární pomoci shromážděné Syřany žijícími v ČR. Do Jordánska dovezl zejména léky, zdravotnické a hygienické potřeby a dětskou výživu. Materiální pomoc bude distribuována prostřednictvím společnosti Člověk v tísni a s ní spolupracujících organizací mezi Syřany v Jordánsku i do samotné Sýrie.

Převoz zraněných se uskutečňuje v takzvaném programu Medevac. V jeho rámci se již v Česku zranění Syřané léčili v minulosti. První dva z nich jsou již zdraví a vrátili se zpět, řekl lékař Burget. Program Medevac pomohl i nemocným a zraněným z jiných zemí, například z Barmy.

ČR dala na pomoc syrským uprchlíkům letos 14 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?