Na Liberecku mohou bez obav pít vodu z kohoutku i kojenci

28. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pitná voda, kterou Liberecko a Jablonecko zásobují Severočeské vodovody a kanalizace dosahuje podle dlouhodobých měření kvality vody vhodné pro kojence...


Liberec -

Podle slov vedoucí laboratoře SčVak Ing. Renaty Svátkové je obsah dusičnanů hluboko pod stanovenou normou. Menší výjimku tvoří pouze podzemní voda z Dolánek, ve které dusičnany hraničí s povolenými limity vody určené pro kojence.

„Tato voda nesplňuje ten ostrý limit patnácti miligramů na litr. Její hodnoty se pohybují mezi šestnácti až sedmnácti miligramy na litr,“ uvedla Renata Svátková s tím, že povolené hodnoty obsahu dusíku v pitné vodě pro dospělého člověka jsou limitovány padesáti miligramy na litr.

Větší obsah chlóru, na který si občas spotřebitelé stěžují, nepřekračuje stanovené limity dané vyhláškou ministerstva zdravotnictví.

„Obsah chlóru v pitné vodě neustále sledujeme a z dlouhodobějšího hlediska je vše naprosto v pořádku,“ uvedla vedoucí oddělení zdravotnického dozoru Krajské hygienické stanice v Liberci MUDr. Rena Lukůvková.

Dávkování chlóru je závislé na situaci.

„Dávkování chlóru při úpravě vody se určuje od momentální kvality surové vody. V období tání nebo silných dešťů může dojít ke zhoršení kvality vody ve zdrojích. Dávky se tak při úpravě vody úměrně zvyšují,“ sdělila vedoucí laboratoře s tím, že větší množství chlóru je z vody lehce odstranitelné, pokud se natočená voda nechá malou chvilku odstát.

„Voda, kterou dodáváme je srovnatelná s vodou balenou. Považuji tedy zcela za zbytečné vodu kupovat,“ doplnila laborantka.

SčVak zásobuje pitnou vodou zhruba devadesát procent obyvatel z Libereckého a Jabloneckého okresu vyjma Frýdlantského výběžku. Pitná voda je každý měsíc pravidelně sledována. Na žádost spotřebitelů je v případě nutnosti voda mimořádně kontrolována.

LENKA MARKOVIČOVÁ, Liberecký den, 28.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?