Na ministerstvu zdravotnictví jedná dnes komise pro porodnictví

17. 9. 2012 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Komise pro porodnictví se dnes potřetí sejde na ministerstvu zdravotnictví. Na minulém jednání se shodla na detailech vzniku porodních domů. Lékaři na jednání nebyli, přišli jen na první setkání a s plány porodních asistentek na podporu domácích porodů nesouhlasili.


Účast na dnešním jednání přislíbila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková a předseda pracovní skupiny pro otázky porodnictví profesor Aleš Roztočil.

Právnička a členka pracovní skupiny Adéla Hořejší předloží dnes právní analýzu, kterou dokládá, že porodní asistentky se v ČR ocitají v právní nejistotě a nemohou poskytovat péči tak, jako běžně poskytují jejich kolegyně v zahraničí.

Pracovní skupina má z minulých setkání dokumenty, které mají potvrdit prospěšnost péče porodní asistentky a poukazují na ústavní právo žen na svobodnou volbu porodní péče.

Podle vyhlášky platné od dubna hrozí porodním asistentkám za vedení domácího porodu pokuta až milion korun, pokud nedodrží přísné podmínky. Podle asistentek jsou tyto podmínky doma nesplnitelné. Většina lékařů domácí porody odmítá, je to podle nich neúměrné riziko pro matku i dítě. Zdravotní pojišťovny porody doma nehradí.

Pracovní skupina se označuje jako odborný poradní orgán ministerstva zdravotnictví, má mimo jiné navrhnout opatření v oblasti porodnictví v nemocniční i ambulantní sféře, včetně případné úpravy zákonů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?