Na novorozenecký tetanus zemře na světě ročně 140.000 dětí

28. 3. 2010 9:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Na tetanus na světě ročně zemře přibližně 140.000 novorozenců a 30.000 matek. Většina z nich pochází ze 47 rozvojových zemí světa, kde žijí v chudých periferních oblastech bez přístupu k lékařské péči.


Ačkoli v Česku tato nemoc není považována za nebezpečí, každé tři minuty ve světě tetanus zabije jedno dítě. Bojovat proti zbytečným úmrtím chce už druhý ročník kampaně organizace UNICEF ČR.
Jejím cílem je vymýcení novorozeneckého a mateřského tetanu v rozvojových zemích do roku 2012. Podpořit kampaň s názvem „1 balení = 1 vakcína“ lze nákupem dětských plenkových kalhotek s logem UNICEF. Díky této akci se již podařilo získat více než 50 milionů vakcín proti tetanu. Letošní ročník kampaně končí 30. června. Více informací lze najít na webu UNICEF.
V ČR nebyly hlášeny případy tetanu od roku 2002. Mateřský a novorozenecký tetanus se vyskytuje převážně v zemích, kde je nejhůře dostupná zdravotní péče a nedostatečné či neexistující zdravotnické služby.
Původcem tetanu je bakterie žijící na mrtvých a hnijících organismech v půdě a ve zvířecím trusu. Do těla se dostává otevřeným poraněním. V těle působí jako jed, postihuje centrální nervový systém a způsobuje nekontrolovatelné svalové křeče.
Minimální hygiena, nízký počet očkovaných, chudoba, geografické překážky a někdy i hluboce zakořeněné kulturní zvyklosti způsobují, že v některých oblastech nejchudších rozvojových zemí končí smrtí 70 - 100 procent případů. Před nákazou lze přitom každého chránit očkováním. Vakcíny se ženám dávají před porodem, aby byla chráněna jak matka, tak dítě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?