Na novou nemocnici v Lípě chybějí peníze

29. 6. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Plán na stavbu nového komplexu krajské nemocnice v České Lípě se po letech objevil znovu na jednacím stole.


V českolipské nemocnici podle členů zdravotního výboru zastupitelstva Libereckého kraje nedošlo za třicet let provozu nemocnice k zásadním investicím, což je ze špatného stavu budov patrné.

Nemocnice v loňském roce řešila 370 havárií na rozvodech vody a odpadů. Vedení nemocnice vypracovalo seznam všech potřebných investic, ve kterém se na prvních místech objevuje především zateplení budovy a výměna oken, modernizace vytápění a lepší technické zázemí operačních sálů.

Náklady na přeměnu tohoto komplexu na moderní nemocnici vyhovující podmínkám se však pohybují okolo půl miliardy korun, proto se výbor zabýval otázkou, zda by nebylo výhodnější uvažovat o stavbě nové nemocnice. „Stavba zcela nového moderního objektu se odhaduje na 800 miliónů až 1,2 miliardy korun,“ informoval předseda zdravotního výboru a člen dozorčí rady českolipské nemocnice Stanislav Valdman (ČSSD) své kolegy na červnovém zasedání krajského zastupitelstva.

„Nová nemocnice by byla skutečně lepší. Budova je naddimenzovaná. Jsou tam významné tepelné ztráty a dílčí rekonstrukce jsou finančně náročné,“ připustil krajský radní pro resort zdravotnictví Pavel Novák (ČSSD). Nová stavba ale podle něj převyšuje současné možnosti Libereckého kraje.

Jakým směrem se Liberecký kraj jakožto zřizovatel českolipské nemocnice nakonec vydá, napoví už brzy rozhodnutí o zateplení budov nemocnice. Nemocnice má totiž na zateplení přislíbeno zhruba 42,5 miliónu korun z operačního programu životního prostředí. Náklady na tepelnou izolaci, novou fasádu a výměnu oken všech tří nemocničních budov se ale pohybují okolo 123 miliónů korun.

Na spoluúčast nemocnice nemá peníze, a tak musí pomoci vlastník zdravotnického zařízení – Liberecký kraj. Nemocnice si má vzít úvěr, kraj se za půjčku zaručí a navíc ještě bude hradit každoroční splátky.
„V pátek zasedá mimořádná rada kraje. Tam se rozhodne o financování spoluúčasti dotace,“ řekl Právu technický a provozní ředitel Stanislav Cenek.

Myšlenka stavby nové českolipské nemocnice, která zajišťuje zdravotnickou péči pro spádovou oblast se sto tisíci lidmi, není nová. Touto otázkou se zabývalo už bývalé vedení českolipské nemocnice, které nechalo zpracovat studii na výstavbu nového zdravotnického zařízení formou PPP projektu.
„Zapojení soukromé sféry se ale v roce 2008 nelíbilo novému politickému vedení kraje,“ vysvětlil Cenek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?