Na nucenou sterilizaci si na severu Moravy stěžuje již 20 žen

12. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Z deseti na dvojnásobek se zvýšil během tří týdnů počet žen, které si na severní Moravě stěžují, že byly přinuceny ke sterilizaci. Většina z nich svůj souhlasný podpis do lékařské dokumentace zanesla. V některých nemocnicích totiž byla ještě nedávno souhlasná stanoviska s císařským řezem a sterilizací v jednom souvětí...


PRAHA - a ženy je dostávaly k podpisu často až těsně před porodem. Informovala o tom Česká televize.

Ženám, které si na podobnou praxi stěžují, bylo v době zákroku mezi 20 a 25 lety a měly za sebou jeden nebo dva císařské řezy.

Nejde přitom o výlučně romský problém. Jména nemocnic, v nichž zákrok podstoupily, zatím ženy nechtějí zveřejnit. Primář gynekologicko-porodnického oddělení Městské nemocnice Ostrava - Fifejdy Richard Spousta v rozhovoru pro ČT připustil, že některé stížnosti se mohou týkat i jeho oddělení.

O sterilizaci se v ČR začalo hovořit poté, co Evropské středisko pro práva Romů zveřejnilo podezření na nucené sterilizace Romek.

Uvedlo, že v tuzemsku byly případy, kdy ženy nedaly k zákroku souhlas, nebo k němu kývly v mezní situaci či pod pohrůžkou odebrání sociálních dávek.

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová a ombudsman Otakar Motejl se již dohodli, že budou při prošetřování údajné sterilizace romských žen spolupracovat s Ústavem zdravotnických informací a statistiky. Chtějí získat celostátní údaje o sterilizacích provedených v nedávné době i v letech minulých.

Ministerstvo ustanoví ústřední znaleckou komisi, která si vyžádá dokumentace a bude tyto případy analyzovat. Závěrečnou zprávu poskytne ombudsmanovi.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?