Na onkologický screening přišlo 50 % oslovených klientů ZPMV ČR

15. 10. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř 50 procent klientů největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZPMV ČR), kteří dostali dopis s výzvou k absolvování prohlídky související s prevencí rakoviny prsu, děložního čípku či nádoru tlustého střeva a konečníku, zareagovalo a nechalo se vyšetřit.


Vyplývá to z údajů pojišťovny za první pololetí letošního roku: „Do konce června bylo obesláno s výzvou k vyšetření více než 199 000 našich klientů a téměř 95 000 z nich vyšetření absolvovalo,“ okomentovala první dílčí výsledky screeningové akce ředitelka zdravotnického odboru pojišťovny Ivana Cimalová.

Včasná léčba je snazší

Na prevenci karcinomu děložního hrdla přišlo přes 48 000 klientek, mamografické vyšetření absolvovalo téměř 20 000 klientek a prevenci karcinomu tlustého střeva absolvovalo přes 27 000 klientů a klientek ZPMV. „Jsme rádi, že naši klienti si začínají uvědomovat význam prevence. Pokud se na případné onemocnění přijde včas, je dnes už ve většině případů léčitelné, průběh léčby je snesitelnější a kratší než u pozdních stádií a pacienti se po čase vracejí do normálního života,“ dodal generální ředitel ZPMV Jaromír Gajdáček. Na léčbu onkologických onemocnění vydá ZPMV ročně přibližně 2,1 miliardy korun.

Bezplatná prevence

Jak uvedla mluvčí ZPMV Hana Kadečková, do konce října pojišťovna obešle celkem přes 257 000 svých klientů. Dopis je adresován dospělým, kteří nemají v posledních třech letech záznam o provedení některého z uvedených preventivních vyšetření. Cílem celorepublikové akce je zvýšit návštěvnost preventivních vyšetření a odhalit rakovinu včas.

Účast na screeningových programech je pro klienty pojišťovny dobrovolná. S dopisem se objedná k praktickému lékaři, ženy se mohou objednat i u gynekologa. Lékař pak buď sám provede vyšetření, nebo vypíše žádanku na vyšetření ve specializovaném centru, kam se klient objedná. Preventivní vyšetření je bezplatné, hradí je zdravotní pojišťovny. Klienti nehradí ani třicetikorunový regulační poplatek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?