Na operaci kolene čeká pacient i déle než rok

30. 7. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Havlíčkobrodská nemocnice nechává pacienty čekat. Je málo lůžek a nestačí ani finanční limity od zdravotních pojišťoven.


Rok i více musejí čekat na některé druhy plánovaných operací pacienti v havlíčkobrodské nemocnici. Přitom jiné výkony jsou zde lékaři schopni pacientům provést do několika týdnů či nejdéle do měsíce.

„Nejdéle se čeká na ortopedické operace. Jde totiž o velmi náročné operační zákroky, především u totálních endoprotéz,“ informovala mluvčí nemocnice v Havlíčkově Brodě Petra Černo.

Například na totální endoprotézu kyčle čeká pacient v havlíčkobrodské nemocnici dvanáct měsíců, na totální endoprotézu kolene to je třeba i patnáct měsíců. Na artroskopii, tedy moderní vyšetření a léčbu kloubu, čeká nemocný čtyři měsíce.

Postelí je málo, pacienti čekají

Poměrně kratší čekací doby jsou podle mluvčí například na chirurgickém oddělení. Operaci křečových žil jsou havlíčkobrodští zdravotníci schopni provést objednanému pacientovi do čtyř týdnů a třeba nosní mandle vyndají pacientovi na ušním, nosním, krčním oddělení do dvou měsíců.

Na očním oddělení provádějí lékaři pacientům drobné výkony do měsíce, například operace šedého zákalu se uskuteční do čtyř měsíců. Důvodem čekání je především nedostačující lůžková kapacita oddělení a limity od zdravotních pojišťoven. „Oddělení má k dispozici dvaatřicet lůžek a kapacita není dostačující. Pacientů stále přibývá,“ vysvětlila mluvčí Petra Černo.

Víc operací by bylo zadarmo

Dalším důvodem jsou přísné finanční limity od zdravotních pojišťoven na jednotlivé uvedené výkony. „Pokud uděláme více výkonů, než stanoví předepsaný limit, tedy když překročíme pojišťovnou dané meze, nikdo nám je nezaplatí. Děláme je vlastně zadarmo,“ posteskla si mluvčí.

Třetím důvodem je podle ní také kapacita operačních sálů v nemocnici. „Jen pro srovnání: V roce 2005 jsme provedli na centrálních operačních sálech více než sedm tisíc šest set operačních zákroků, vloni jich bylo už téměř devět tisíc,“ konstatovala mluvčí Petra Černo.

Aby se situace zlepšila, muselo by podle mluvčí dojít k navýšení limitů od zdravotních pojišťoven na dané operační výkony, následně, třeba u ortopedického oddělení, nasmlouvání vyššího počtu lůžek.

Zájem mají i pacienti odjinud

Zanedbatelné není ani to, že o možnost být operován právě v nemocnici v Havlíčkově Brodě neusilují jen „domácí“ pacienti, ale také nemocní z jiných koutů republiky, občas dokonce i ze zahraničí.

Největší zájem je především o ortopedii, oční oddělení, chirurgii ale také porodnici. „Naše nemocnice má dlouhodobě nadregionální spádovost. Přijíždějí k nám lidé z různých koutů republiky, občas má zájem i zahraniční klient. Nejvíce mimospádových pacientů máme na oddělení ortopedie, oční, porodnice, chirurgie. Porodnice je celorepublikově výborně hodnocena, takže k nám jezdí maminky rodit poměrně z daleka,“ zdůrazňuje mluvčí.

Například v loňském roce tak měli na porodním oddělení maminku dokonce až z Ústí nad Labem, občas přijedou pacienti z Prahy, Hradce Králové, Pardubicka, či Nymburka.

To samé platí pro ortopedii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?