Na operaci si pacienti počkají

18. 5. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Jednou tak dlouhé čekací doby na neakutní operace, nedostatek peněz na nejdražší onkologickou léčbu. Na nemocnice a jejich pacienty v letošním roce dolehnou úspory.


„V tuto chvíli víme, že to bude o sto osmdesát až dvě stě milionů korun méně,“ uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) Egon Havrlant. Největší nemocnice v Olomouckém kraji hospodaří s rozpočtem čtyři a půl miliardy korun.

Úsporná opatření se dotknou celé řady medicínských oblastí. Nelze však jednoduše říct, že by nemocnice letos ošetřila o stovky nebo tisíce pacientů méně. Akutní péče o nemocné zůstane zachována.

„Pacienty nemůžeme odmítat, akutní péči omezovat nelze, o tyto nemocné se musíme postarat. Je však jasné, že u plánovaných výkonů se prodlouží čekací doby,“ informoval mluvčí fakultní nemocnice. Čeho se tedy seškrtané peníze nejvíce dotknou?

„Bude to určitě velká část plánované péče, zejména pak výkony, které jsou materiálově nákladné. Musíme počítat i s tím, že se čekací doby u těchto neakutních výkonů mohou až zdvojnásobit,“ sdělil mluvčí Havrlant.

Nejdražší léčba nebude pro všechny

V těchto dnech rozeslala Všeobecná zdravotní pojišťovna dodatky ke smlouvám a v nich se lze dočíst o krácení rozpočtu na nejdražší léčbu právě ve specializovaných nemocničních centrech. Škrtání peněz se dotkne nejdražší péče o onkologicky nemocné či pacienty s roztroušenou sklerózou. Zatím to vypadá tak, že nemocnice nebude mít dost peněz na to, aby tuto špičkovou léčbu poskytla všem nemocným. Těch navíc přibývá.

„Zdravotní pojišťovny zastropovaly počet léčebných míst. Znamená to, že na drahou léčbu zřejmě nebudeme mít dostatek financí, protože počet těchto pacientů narůstá,“ reagoval mluvčí největší nemocnice v regionu.
Jednání s pojišťovnami však stále pokračují. „Věříme, že nalezneme rozumné kompromisní řešení,“ dodal mluvčí.

Podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny v Olomouckém kraji Lubora Machytky jsou úhrady nastaveny vyhláškou ministerstva zdravotnictví a odrážejí ekonomickou situaci. Dopad na pacienty bude, ale ujišťuje, že dostupnost péče se nezhorší. „Záleží na samotných zdravotnických zařízeních, jak si nastaví priority, to je v jejich kompetenci,“ reagoval Machytka.

Například právě u kloubních náhrad, kde se čekací doby v posledních letech zkrátily, může v letošním roce dojít k delšímu odkládání. „Jde samozřejmě o neakutní případy. Ke zhoršení dostupnosti péče v žádném případě nedojde,“ sdělil Machytka.

Superspecializovaná péče, což se v Olomouckém kraji týká pouze fakultní nemocnice, na tom podle Machytky letos nebude hůře než v jiných centrech. „Objem finančních prostředků je rozdělován mezi centra v rámci celé republiky. Nemám pocit, že by tady mělo dojít k výraznému zhoršení,“ ujišťoval ředitel nejsilnější zdravotní pojišťovny v Olomouckém kraji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?