Na operaci si počkáte déle

12. 1. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Čekací lhůty na plánované operace se velmi pravděpodobně po prvním březnu 2011 prodlouží. Včera na to po jednání s řediteli pražských fakultních nemocnic upozornil primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Pacienti se ale podle Svobody nemusejí strachovat.


„Urgentní péče bude zajištěna i ve chvíli, kdy lékaři, kteří podali výpověď skutečně odejdou,“ vzkázal primátor. Protestní akcí Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK - SČL) bude dle výstupu ze včerejšího jednání nejvíce postižena fakultní nemocnice Na Bulovce a Královské Vinohrady.
Nejtvrdší dopad pocítí neurologická a anesteziologická oddělení.

„Akutní případy zde zajistí jednotky intenzivní péče. Situaci budeme řešit i přesunem pacientů do jiných nemocnic, zejména do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Pomůže i pražská záchranka, která bude podle kapacitních možností vozit pacienty do jednotlivých nemocnic,“ ujistil dále primátor.

„Praha nepatří rozhodně mezi kraje nejvíce ohrožené odchody lékařů z nemocnic,“ podotkl včera ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Zatímco v Praze hodlá k prvnímu březnu letošního roku rozvázat pracovní poměr něco málo přes 10 procent lékařů, například na Vysočině to je více než 60 procent. Velmi pozitivní informací vyplývající ze včerejší schůzky primátora, ministra a ředitelů nemocnic je fakt, že zatím nic nenapovídá nastávajícím problémům v oblasti porodnictví.

Žádný z lékařů nemocnice Na Homolce a Ústřední vojenské nemocnice také dosud nepodal výpověď.

Přestože po včerejším jednání primátora s řediteli pražských nemocnic vyplynulo najevo, že situace v hlavním městě není tak dramatická jako v jiných krajích, avizoval primátor vznik takzvaného koordinačního centra na magistrátu.

Jeho garantem bude Svobodův náměstek pro oblast zdravotní péče Ivan Kabický (ODS).
„V koordinačním centru, které bude napojeno na ministerstvo zdravotnictví, budou soustřeďovány informace o situaci v jednotlivých zařízeních,“ vysvětlil Kabický.

„Všichni ředitelé pražských nemocnic budou mít možnost se na centrum napojit tak, aby v případě vzniku urgentní situace, byli schopni efektivně jednat,“ doplnil Svoboda. V žádném případě ale podle něj magistrát nebude personální problémy v nemocnicích řešit centrálně. „Tyto záležitosti jsou v kompetenci ředitele každé nemocnice,“ uzavřel Svoboda.

Ministr Heger včera odmítl nařčení ze strany LOKSČL, které ho viní z nečinnosti. „Intenzivně jednáme s ambulantním sektorem, který i v Praze může značně ulehčit nemocničním ambulancím. Na ty by pak měla zbýt jen nejakutnější péče,“ zdůraznil Heger. Z jeho řeči také vyplynulo, že zdravotní pojišťovny by měly začít flexibilněji přesouvat finanční prostředky z oddělení, kde bude péče utlumena na oddělení, kde bude naopak o to více poskytována.

Lékaři, kteří odmítli podat výpověď si podle Hegera velmi pravděpodobně finančně polepší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?