Na Paroubka se chtějí obrátit také ředitelé nemocnic

17. 5. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kroky, které se chystají v pražském centru, se vůbec nelíbí ředitelům nemocnic. Nechtějí, aby jim někdo od "zeleného stolu" nařizoval, kolik mají platit lékařům, a aby stát ustupoval zdravotním pojišťovnám, když chtějí ušetřit. Takové jsou hlavní důvody stížnosti, kterou se chystají do konce týdne poslat premiérovi Paroubkov...


i.

„Ministerstvo si neuvědomuje, že nemocnice jsou ve vlastnictví krajů. A jen vlastník by se měl rozhodnout, zda má na platy,“ míní ředitel kolínské nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví za ODS Luděk Rubáš.

„Práce lékařů je pro nemocnici klíčová. Od ní se odvíjí kvalita nemocnice a lékaři by také podle svých kvalit měli být odměňováni. Pan Rath nebo paní ministryně nám do toho ale mluvit nemusí,“ míní Rubáš.

Nařízení o vyšších platech může nemocnicím zkomplikovat život, zvláště když od července skutečně dostanou méně peněz z pojišťoven. Pak budou muset hledat nouzová řešení.

„Může se to projevit na dostupnosti a kvalitě péče. Těžko předvídat, ale náklady nelze snižovat donekonečna,“ tvrdí ředitelka nemocnice v Břeclavi Vladimíra Danihelková.

„Pro nás se v tom momentě stává zajímavým určitý typ péče neposkytovat,“ říká o snižování plateb od pojišťovny i Igor Kalix z nemocnice v Kyjově. „Náš rozpočet je na hraně, i tři procenta jsou dobrá. Vždyť zdražovaly služby jako plyn, elektřina,“ přidává se ředitel čáslavské nemocnice Martin Novák.

On sám je zkušený lékař. Proto uznává argumenty Ratha, že jsou čeští lékaři v porovnání se svými zahraničními kolegy podhodnocení. Jako ředitel ale ví, že přidat kolegům je fakticky nemožné: „Kde na to máme brát, když peníze prostě nejsou?“

Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?