Na Pelhřimovsku se bojuje o zdravotní sestry

22. 5. 2009 6:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní sestra patří na Pelhřimovsku mezi nedostatkovou pracovní sílu. O velmi zúženém výběru hovoří jak v pelhřimovské, tak v počátecké nemocnici. "Je to trvalý problém. Nemáme z čeho vybírat," tvrdil jednatel počátecké léčebny dlouhodobě nemocných Jiří Rosenberg...


„Když děláme výběrové řízení, bývá to většinou tak, že se přihlásí stejný počet sester, jako je volných míst,“ sdělila hlavní sestra pelhřimovské nemocnice Jitka Dejmková.

Kvalita klesá

Počet sestřiček v nemocnici je dán tabulkovými předpisy. Každá nemocnice musí prokázat, že se dokáže postarat o pacienty, které přijme. Jak uvedl Jiří Rosenberg, splnit tato kritéria bývá někdy problém. „Dá se říct, že bojujeme o každou sestru. To se pak ale může negativně projevit na kvalitě personálu. To nechceme,“ postěžoval si Rosenberg. Na pelhřimovském úřadu práce evidují deset zdravotních sester a čtyři volná místa.

„Ty sestry, které tady evidujeme, jsou buď na mateřské dovolené, anebo o toto zaměstnání nemají zájem,“ informovala vedoucí trhu práce Eliška Hošková.

Zdravotní sestra přestává být atraktivní zaměstnání. To potvrdil i ředitel Střední zdravotnické školy v Jindřichově Hradci Jan Moudrý.

„Počet zájemců o studium je každým rokem nižší. Platy sester nejsou vysoké, a když se mladé holky rozhodují kam dál, rodiče jim to právě z tohoto důvodu rozmlouvají,“ vysvětloval Moudrý.

Navýšení platů

Atraktivitu tohoto zaměstnání by mělo řešit červencové navýšení platů, které slibuje ministerstvo zdravotnictví. Zdravotničtí pracovníci si na Vysočině polepšili už s výplatou za měsíc duben. Kraj Vysočina přidal na platy zaměstnancům ve svých zdravotnických zařízeních více než 32 milionů korun. „Jedním z důvodů k tomuto kroku jsou problémy s personálním obsazením některých profesí,“ sdělila tisková mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová.

„Myslím si, že navýšení platů, které slibuje ministerstvo zdravotnictví, současnou situaci řešit nebude. Promítne se to možná nejdříve za čtyři roky. To se mělo začít už dříve,“ reagoval Jiří Rosenberg.

Na nedostatek zdravotních sester si nestěžují praktičtí lékaři. Jejich pravá ruka s nimi totiž pracuje i několik let.

„Nejsem schopen sdělit přesný počet let, jak dlouho u mě zdravotní sestra pracuje. Dá se to počítat na desetiletí,“ řekl praktický lékař z Pelhřimova Arnošt Kába.

„Na pozici zdravotní sestry u praktického lékaře neevidujeme jediné volné místo v celém okresu,“ sdělila Eliška Hošková.

Většina praktických lékařů uvedla, že v hledání zdravotní sestry nevidí problém.

Zádrhel vnímají spíše ve stárnoucí generaci ve svých vlastních řadách.

Lukáš Pihávek, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?