Na podporu nemocnic v Pardubickém kraji vznikají nadační fondy

6. 10. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Na podporu nemocnic v Pardubickém kraji vznikají v některých městech nadační fondy a další subjekty. Podporují je radnice, místní podnikatelé i drobní dárci. Díky nim se daří doplnit chybějící zařízení zdravotnických zařízení, na vyřešení všech potřeb nemocnic ale stačit nemohou.


V Ústí nad Orlicí vznikl loni v únoru nadační fond S námi je tu lépe!, který vyzval města, obce, veřejnost i firmy v regionu k příspěvkům na rozvoj moderní medicíny.

Na projekt „Nejen léky léčí“ pro pořízení nových lůžek pro interní oddělení se vybralo 2,257 milionu korun. Oproti původnímu záměru zrekonstruovat 11 pokojů se podle ředitele nemocnice Jiřího Řezníčka podařilo upravit ještě o čtyři pokoje více. Pro další období správní rada fondu vybrala nový projekt na zakoupení endoskopické věže pro ORL.

Po vzoru Ústí nad Orlicí schválili na konci září zastupitelé Litomyšle založení Nadačního fondu pro zdravotnictví Litomyšlska. „Peníze, které jdou do nemocnice, jsou totiž neadresné. Ve fondu by bylo jasné, kdo na co dal finanční prostředky,“ uvedl starosta Michal Kortyš.

Město má v rozpočtu pro letošní rok připraveno 500.000 korun. Radnice už v minulosti například pro nemocnici zakoupila počítačový tomograf a další přístroje. Nedávno také město přidělilo stabilizační byt dvojici lékařů.

V Chrudimi před časem věnovali po 150.000 korunách tamní nemocnici dva členové Klubu chrudimských podnikatelů. Ten však není specificky zaměřen na pomoc zdravotnictví, ale šíře na podporu rozvoje podnikání na Chrudimsku, zvýšení prosperity regionu a dosažení vyšší kvality života jeho obyvatel. Fond na pomoc nemocnici zatím v plánu nemá.

„Tak daleko zatím nejsme. Každý člen může peníze věnovat podle svého uvážení,“ řekl ČTK místopředseda výkonné rady klubu Lubomír Motyčka. Chrudimští zastupitelé v červnu odsouhlasili dar 400.000 korun na nový přístroj pro gynekologicko-porodnické oddělení.

Žádná organizovaná aktivita na podporu nemocnice zatím neexistuje ve Svitavách ani v Pardubicích. „Máme velmi dobré vztahy s městem, a když jsme řešili investiční požadavky, sdružili jsme finanční prostředky více obcí regionu. Primáři mají také možnost získávat individuálně peníze z darů,“ řekl ČTK ekonomický náměstek Svitavské nemocnice Pavel Špaček.

Pardubická krajská nemocnice minulý rok získala dary v celkové hodnotě 3,9 milionu korun. Podle ředitele Tomáše Gottvalda i ona o vzniku nadačního fondu uvažuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?