Na pomoc onkologicky nemocným dětem vznikl kalendář jejich snímků

2. 12. 2016 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Na pomoc onkologicky nemocným dětem léčícím se ve Fakultní nemocnici v Olomouci vznikl nový kalendář, jehož aktéry jsou samotní malí pacienti.


Záměrem tvůrců bylo ukázat lidem běžný život dětí s tímto onemocněním v přirozeném rodinném prostředí. Výtěžek z prodeje kalendáře pomůže nemocnici zvelebit prostředí, ve kterém maminky s nemocnými dětmi žijí často i přes půl roku. Kalendář je součástí projektu Větší než velká výzva, řekli tvůrci projektu.

Za zrodem kalendáře stojí studentka Petra Novotná a Jan Nedbal, kteří emotivní příběhy na hemato-onkologickém oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci sledují již delší dobu. Jejich projekt chce ukázat běžný život nemocných dětí, a podpořit je tak v boji s vážnou nemocí. „Tyto děti dokážou žít stejně plnohodnotný život jako jejich vrstevníci, a není proto důvod vyřazovat je ze společnosti. Naším projektem tak chceme vytvořit něco hmotného a originálního, co si každý bude moci vystavit, nebo věnovat svým blízkým,“ uvedl o záměru Jan Nedbal.

V kalendáři je 12 snímků, každá fotka v sobě navíc nese nádech příběhu nemocného dítěte. Emočně silné snímky podle tvůrců zachycují krásné i těžké okamžiky, výjimečné jsou svou bezprostředností. Mezi zachycenými dětmi je například patnáctiletý Martin s Downovým syndromem, jemuž byla v březnu tohoto roku diagnostikována leukémie. Matka s ním zůstala v nemocnici, otec je na sníženém pracovním úvazku, aby mohl navštěvovat syna a navíc se starat o jeho devítiměsíční sestru Adélku. „Fotky mají silný emoční náboj, je v nich smutek, strach i bolest stejně jako naděje, láska a odhodlání, které rodiny dětí s rakovinou zažívají,“ uvedla Petra Novotná.

Fotografka Alena Skřipská s organizátory projektu navštívila několik různých rodin. Výtěžek z prodeje kalendáře bude věnován olomoucké hemato-onkologii. Zakoupit si jej mohou lidé například v Galerii Dětské kliniky olomoucké Fakultní nemocnice i na několika místech Prostějova.

Součástí projektu Větší než velká výzva je také putovní výstava, která zachycuje děti na velkoformátových snímcích. V polovině roku ji mohli spatřit například návštěvníci v přerovské městské galerii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?