Na pouť do Mekky se nedostanou občané ze zemí postižených ebolou

9. 9. 2014 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Saúdská Arábie kvůli ebole letos nevydá víza muslimům ze západní Afriky pro účast na islámské pouti do Mekky. Výjimkou bude pouze Nigérie, která sice patří k zemím, kde lidé na ebolu umírají, ale není postižena tak jako Guinea, Sierra Leone nebo Libérie, na než se zákaz vydávání víz bude vztahovat.


Ebolou se letos v západní Africe nakazilo na 4000 osob a více než polovina zemřela. Na Nigérii připadá 23 pacientů a osm z nich zemřelo.

Pouť do Mekky, kterou má věřící muslim vykonat aspoň jednou za život, letos připadne na říjen. Saúdská Arábie vydává víza jednotlivým zemím podle stanovených kvót. Už v dubnu ale ohlásila, že muslimové ze Sierry Leone, Libérie a Guineje letos povolení ke vstupu do království nedostanou.

Náměstek saúdskoarabského ministra zdravotnictví dnes řekl, že z Nigérie přijíždí každý rok 70.000 věřících a že Nigerijcům jsou víza stále vydávána. Islám v Nigérii vyznává téměř polovina populace, v Sieře Leone a Guineji 30 až 40 procent, v Libérii necelých 20 procent.

Poutních obřadů se účastní každoročně miliony muslimů, přičemž největší dav se shromažďuje k modlitbám na pahorku Arafát u Mekky a noc lidé tráví ve stanových městech. Saúdská Arábie je v kontaktu se Světovou zdravotnickou organizací a tvrdí, že přijala preventivní opatření, která mají rozšíření viru v království zabránit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?