Na psychiatrii Dobřany jsou spory mezi odbory a částí zaměstnanců

3. 6. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V Psychiatrické nemocnici v Dobřanech se zostřují spory mezi částí zaměstnanců a odborovou organizací. Z nemocnice odešel bez konzultace s odbory otevřený dopis ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi.


Podle dopisu podpořilo bývalého ředitele nemocnice Vladislava Žižku 722 z 1202 zaměstnanců. Odbory nyní uvedly, že dopis není spontánní akcí zaměstnanců, ale manažersky připravený tah několika lidí z vedení nemocnice. K podpisu byli navíc někteří zaměstnanci svými nadřízenými vyzváni, někteří nedostali ani přečíst jeho plný text, řekl ČTK předseda odborů Milan Synek.

Připustil, že napětí v nemocnici se zostřuje od loňska, nyní se ještě víc vyhrotilo. Žižku před rokem odvolal ministr v reakci na vraždu knihovnice v Horní Bříze, kterou ubodal bývalý pacient nemocnice. Za ředitele se tehdy postavila většina zaměstnanců, někteří dokonce hrozili stávkou, pokud by odvolání Žižky zůstalo v platnosti.

Ministr později jmenoval zastupující ředitelku a letos resort vypsal výběrové řízení na nového ředitele. Žižka se do konkurzu hlásil. Zatím se uskutečnilo první kolo, z něhož postoupili tři lidé. Ministerstvo ale neřeklo, kdo postoupil. Termín druhého kola zatím není stanoven. Synek nyní za odbory, které podle něj zastupují téměř polovinu zaměstnanců, požádal ministra o co nejrychlejší řešení situace. Prosí ho zejména o jmenování nového ředitele, aby se situace v nemocnici uklidnila.

Otevřený dopis na podporu Žižky ve výběrovém řízení sepsali zaměstnanci 25. května. Kromě toho, že v něm zveřejnili počet podpisů, uvedli také, jaké procento z podepsaných lidí je členy odborů. To ale Synek označil za vážné porušení zákona a základních práv zaměstnance. Údaj o členství v odborech je podle něj citlivý osobní údaj, který zaměstnavatel nemůže od zaměstnance požadovat ani zveřejňovat či poskytovat dál. V reakci na otevřený dopis Synek uvedl, že někdo z jeho autorů tak musel zneužít svého vedoucího postavení a citlivá data získat.

V otevřeném dopise autoři mimo jiné upozornili, že na postupu nemocnice, která vraha propustila tři měsíce před skutkem, neshledal loni žádné pochybení zástupce ministerské komise. „S odstupem času lze konstatovat, že celá řada znaleckých posudků pořízených v rámci příslušných soudních řízení, potvrzuje naše odborné závěry,“ uvádí se v dopise. Policie loni zastavila trestní stíhání muže kvůli jeho nepříčetnosti v důsledku psychické nemoci. Soud ho pak poslal do zabezpečovací detence. Odvolací soud ale toto rozhodnutí zrušil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?