Na severu hrozí další protesty

11. 3. 2011 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Mělo dojít k uklidnění situaci, místo toho včerejší jednání spíše přililo olej do ohně. Krajská zdravotní stále tvrdí, že nebude mít dost peněz na zvýšení platů, lékaři to odmítají s tím, že nikde jinde to není problém, nevyloučili ani další protesty.


Lékařští odboráři včera jednali s vedením společnosti Krajská zdravotní o dalším postupu ohledně zvýšení platů, které jim po protestní akci Děkujeme, odcházíme měla zajistit dohoda s vládou. Platy se mají zvednout o 5 až 8 tisíc korun.

Krajská zdravotní ale oznámila, že na to zřejmě nebude míst dostatek prostředků. Ostré reakce lékařů na sebe nenechaly dlouho čekat, nelze prý vyloučit další protesty.

„Jednání stále probíhají a nedobrali jsme se zatím konkrétního závěru. V únoru ale bylo jednoznačně deklarováno, že se platy navýší o 5 až 8 tisíc podle třídy, a během několika dnů se situace zcela obrátila. Přitom nemám informace o jiné nemocnici, kde by s tím, co slíbila vláda a zaručili se za to hejtmani, byl problém,“ uvedl pro DNES krajský šéf odborů Antonín Gabera.

Má chybět 12 milionů

Krajská zdravotní očekává, že by od pojišťoven mělo přijít 82,8milionu korun. Podle výpočtů nemocnice je ale k navýšení platů třeba 95 milionů.

„Nesoulad je zřejmě mezi skutečným počtem a spektrem lékařů a čísly, která byla pro přepočet použita,“ komentoval pro DNES rozdíl ve výši 12 milionů mluvčí nemocnice Jiří Vondra.

Informace o tom, že lékaři Krajské zdravotní nedostanou to, co vyjednal Lékařský odborový klub s vládou, vyvolala mezi doktory pěti krajských nemocnic značně napjatou atmosféru.

„Na tuto skutečnost jsem upozornil představenstvo. Může se stát, že problém, který byl do podepsání memoranda mezi lékařskými odbory a vládou, se teď přesune mezi lékaře a Krajskou zdravotní,“ upozornil dále Gabera. Neboli varoval před možnou akcí „Děkujeme, odcházíme 2“ v krajském měřítku.

Jednání budou dále pokračovat

Vedení nemocnice se kritice brání a tvrdí, že jinak postupovat nemůže. „Lékaři nepřijdou ani o korunu z toho, kolik Krajské zdravotní pošlou pojišťovny. Rozdělíme přesně tolik, kolik dostaneme, ať už to bude částka nižší, nebo vyšší,“ potvrdil již ve středu krajským zastupitelům předseda představenstva KZ Petr Benda (ČSSD).

Vedení společnosti má i restrukturalizační plán, jak ušetřit zhruba kolem stovky miliónů korun. Půjde především o rušení některých stanic na lůžkových odděleních. Žádná oddělení se ale zavírat nebudou, má se omezit skutečně jen počet lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?