Na smrtící virus MERS zemřelo dalších pět lidí, obětí je již 173

20. 5. 2014 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Na smrtící koronavirus MERS zemřelo v Saúdské Arábii dalších pět lidí, celkový počet obětí se tak vyšplhal na 173. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní zdravotnické zdroje.


Epidemie vypukla v září 2012, počet nakažených neustále roste. Spekuluje se, že nositeli viru mohou být velbloudi.

Podle saúdského ministerstva zdravotnictví v důsledku nákazy nebezpečným virem zemřela osmadvacetiletá žena z Džiddy, dvaatřicetiletý muž z Tabúku, devětašedesátiletá žena z Rijádu, pětapadesátiletý muž z Mekky a další devětapadesátiletý muž z Taífu.

Kromě Saúdské Arábie se lidé nakažení koronavirem MERS objevili také v Jordánsku, Egyptě, Libanonu, Spojených arabských emirátech, USA a Nizozemsku. Většina pacientů se nicméně nakazila v Saúdské Arábii, kterou předtím navštívili.

Situaci přímo v zemi před pár dny posuzovali zástupci Světové zdravotnické organizace (WHO). Rozhodli, že zatím epidemii neoznačí za celosvětovou hrozbu vzhledem k tomu, že chybějí důkazy o přenosu nákazy z člověka na člověka.

Symptomy koronaviru MERS (Middle East Respiratory Syndrome) se srovnávají s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. MERS se začal šířit z Blízkého východu a na rozdíl od SARS k jeho symptomům patří kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?