Na sociální a zdravotní péči chybí miliardy

24. 11. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Kojenecký ústav a dětský domov ve Svitavách má problémy. Na mzdy a provoz mu chybí zhruba 2,5 milionu korun. Personál se přitom nestará pouze o děti, ale také o matky s dětmi, které se ocitnou v sociální nouzi, například nemají s novorozencem kde bydlet. Na jeho provoz mu nakonec přislíbila peníze Rada Pardubického kraje.


Svitavští přitom nejsou ve svých problémech zdaleka sami. Podobně na tom je například Dětské centrum Veská v Sezemicích či zdravotnické zařízení následné péče v Moravské Třebové.

Radní Pardubického kraje, pod který ústavy spadají, problémy přičítají mimo jiné nařízení vlády o zvýšení platu sester a dalšího středního zdravotnického personálu. „Ministerstvo zdravotnictví ani pojišťovny na to nedaly žádné peníze,“ říká mluvčí kraje Magdalena Navrátilová.

Pardubický kraj přitom není jediný. Problémy s penězi na platy v ústavech sociální péče hlásí třeba i na Liberecku. „Je to velmi krizová situace,“ říká předseda Odborové organizace svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger.

Všechny zodpovědné úřady se podle něj chtějí tohoto břemene zbavit. Ministerstvo práce a sociálních věcí nechce na zaměstnance dávat peníze s tím, že je jejich činnost hrazena pojišťovnami. Pojišťovny zase hradí jenom některé výkony, ale ne běžnou činnost zdravotní sestry. „Resorty se přetahují o to, kdo co zaplatí, a nikde nic,“ dodává Schlanger.

S tím ovšem nesouhlasí ministerstvo zdravotnictví. „Poprvé bylo nařízené zvýšení platů předjednáno se všemi zdravotními pojišťovnami a následně podpořeno převedením finančních prostředků. A to ve výši 1,2 miliardy korun na druhé pololetí roku 2009,“ říká jeho mluvčí Vlastimil Sršeň.

I on ovšem přiznává, že se to netýká všech zařízení, která se starají o nemocné. „Péče v dětských domovech a jeslích se hradí z rozpočtu zřizovatele,“ říká. Tedy například kraje. „Stejně tak se z rozpočtu zřizovatele hradí zdravotnická záchranná služba s výjimkou zdravotních výkonů,“ dodává.

A právě zde začíná problém Kojeneckého ústavu ve Svitavách, Dětského centra Veská či mnoha dalších podobných. Přestože poskytují i zdravotnickou péči, na všechny platby od pojišťoven nemají nárok.

„Na ten dosáhnou jenom pobytové ústavy, například domovy pro seniory či domovy pro zdravotně postižené,“ říká Jiří Horecký z Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Jsou tak financované pouze z jednoho zdroje.

„V současnosti nemáme možnost navázat smluvní vztah se zdravotními pojišťovnami, přitom tady máme chronicky i akutně nemocné děti, které dostávají komplexní zdravotní péči,“ svěřuje se ředitelka Dětského centra Veská Drahomíra Peřinová. Celou péči přitom musí její ústav financovat ze svého rozpočtu.

V problémech se však ocitají i zařízení, která by jinak nárok na platby od zdravotní pojišťovny měla. „Prostředky, které od pojišťovny dostáváme, se neustále snižují,“ říká Horecký.

Kde už teď mají problémy

Svitavy

Kojenecký ústav a Dětský domov ve Svitavách je zařízením pro děti vyžadují okamžitou pomoc. V praxi to znamená, že po dobu 24 hodin denně 7 dní v týdnu je zařízení schopno přijmout dítě, o které se rodiče z jakýchkoliv důvodů nemohou sami postarat. Jenže už nyní jim na provoz chybí 2,5 milionu korun.

Moravská Třebová

Zdravotnické zařízení následné péče v Moravské Třebové poskytuje specializovanou ústavní péči zaměřenou především na doléčení a rehabilitaci osob trpících dlouhotrvajícími chorobami. V regionu je zařízení nepostradatelné - už teď mu ale na provoz chybí 4,5 milionu korun.

Liberec

Domovy důchodců v Libereckém kraji se rovněž potýkají s finančními problémy.
Tamním domům seniorů chybí nyní na provoz zhruba 41 milionů korun.

Pardubice

Záchranná služba Pardubického kraje působí na patnácti stanovištích v kraji, přičemž ve výjezdu se denně po dobu 24 hodin střídá celkem 22 výjezdových skupin. Organizace se rovněž potýká s finančními problémy - už teď jí chybí asi 13 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?