Na supercentra schází peníze

6. 3. 2010 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Díky centrům specializované péče míří do brněnské fakultní nemocnice mnohem víc pacientů. Peněz z pojišťoven ale ne.


Onkologické centrum, kardiocentrum či traumacentrum. Střediska s takzvanou superspecializovanou péčí v Brně vznikla proto, aby na jediném místě soustředila špičkové odborníky i nejlepší přístroje. Jejich smyslem je totiž léčit pacienty s nejkomplikovanějšími diagnózami. A také těmi nejdražšími. Všeobecná zdravotní pojišťovna na to ale nebere ohled a nám chybí peníze, tvrdí brněnská fakultní nemocnice.
Počet lidí převezených na urgentní příjem nemocnice v brněnských Bohunicích loni vzrostl na 1797. Ve srovnání s předchozím rokem se víc než zdvojnásobil. „Zatímco v roce 2008 jsme ošetřili 288 pacientů se závažnými poraněními, minulý rok už to bylo 906 případů. Spolu s těmito zraněnými navíc přibylo také překvapivě mnoho lidí přijatých kvůli jiným diagnózám, jako je například epilepsie, dušnost či mrtvice,“ potvrdila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.
Vysoce specializovanou péči poskytuje největší jihomoravské zdravotnické zařízení v několika medicínských oborech. Mezníkem ale pro nemocnici bylo především otevření bohunického úrazového centra.
„Nárůst počtu pacientů byl skokový.Ato je samozřejmě v pořádku. Jenže přesun peněz na péči tak rychlý jako přesun pacientů rozhodně není,“ upozornil na problém ředitel Fakultní nemocnice Brno RomanKraus.

Netečná pojišťovna?

Zatímco do Bohunic teď míří komplikované případy, v menších nemocnicích je takzvaných drahých pacientů mnohem méně než dřív. Některé pojišťovny však na změny v uspořádání zdravotní péče na jihu Moravy podle Krause nezareagovaly. Vázne především dohoda s největším plátcem zdravotní péče, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Účty za uplynulý rok se s nemocnicemi chystá srovnat až v červenci. Brněnské fakultní nemocnici přitom chybí hotové peníze na pokrytí provozních nákladů. „Už teď vím, že nám pojišťovna má zaplatit minimálně devadesát milionů korun, které jsme na péči o pacienty loni vynaložili. Jednáme teď o tom, aby pojišťovna začala část z toho alespoň zálohově platit. Třeba po deseti milionech měsíčně,“ řekl Kraus.
Senátor Tomáš Julínek, který jako ministr zdravotnictví koncepci superspecializovaných center prosadil, mu dává za pravdu. Problém, s nímž se brněnská fakultní nemocnice potýká, podle něj nemá v Česku srovnání. „Nárůst pacientů je v Bohunicích po přesunu traumatologického centra z brněnské úrazové nemocnice evidentní. Krajská pobočka to vůbec nezohledňuje,“ tvrdí Julínek.
O problému chce s vedením Všeobecné zdravotní pojišťovny osobně jednat. Ta ale trvá na tom, že systém proplácení péče s fakultní nemocnicí je v pořádku. „Výše zálohy pro letošní rok se odvíjí od skutečných nákladů, které nemocnice vynaložila v předchozím roce,“ namítla ředitelka Odboru vnějších vztahů Všeobecné zdravotní pojišťovny Anna Veverková.
Takzvanou zálohu pojišťovna nemocnici vyplácí na začátku nového kalendářního roku. V té chvíli ještě není jasné, kolik peněz stála zařízení péče o pacienty v uplynulém roce. Pojišťovna se proto při odhadu řídí údaji z roku předchozího. „Teprve po skončení roku můžeme tuto zálohu porovnat s platbou za skutečně poskytnutou zdravotní péči,“ řekla mluvčí jihomoravské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Radka Mistrová. Pokud náklady na péči o pacienty nemocnici z nějakého důvodu náhle vzrostou, může vedení nemocnice požádat o zvýšení zálohy. Fakultní nemocnice Brno podle Mistrové této možnosti běžně využívá. „A zálohy jí v průběhu roku také navyšujeme. Tento systém funguje už léta,“ poznamenala Mistrová. Krajská pobočka pojišťovny tedy podle ní vůči brněnské Fakultní nemocnici postupovala správně. „Především se ale vedení nemocnice na ni dosud se žádnou žádostí o zvýšení zálohy neobrátilo. Jestliže nemocnici přibývá pacientů, je to samozřejmě důvod takový krok podniknout. Pokud ale o nic nepožádá, nemůžeme pro ni při nejlepší vůli nic udělat,“ konstatovala Veverková. Na vyúčtování s pojišťovnami už ale netrpělivě čekají i ostatní brněnské nemocnice. Pacientům jim i přes razantní nárůst těžkých případů v Bohunicích příliš neubylo. Lékaře teď ale zaměstnávají především méně závažná zranění. „Těchto případů v minulém roce přibylo. I tak jsme loni ošetřili přes sto polytraumat, což jsou asi tři čtvrtiny z předloňského počtu,“ potvrdil náměstek ředitele brněnské Úrazové nemocnice Jan Filipinský.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?