Na transfuzním oddělení zlínské nemocnice bylo loni 11.408 odběrů

13. 1. 2020 0:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Loňský rok byl pro hematologicko-transfuzní oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně rekordní. Uskutečnilo se tam dosud nejvíce odběrů, bylo jich 11.408. Dalších více než 1300 dárců muselo oddělení s ohledem na jejich aktuální zdravotní stav odmítnout. V tiskové zprávě to sdělil mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Darovat krev přišlo také více prvodárců, bylo jich 962.


"Po všech stránkách to byl pro nás úspěšný rok. Přízeň dárců byla opravdu veliká a moc za ni děkujeme," uvedla primářka oddělení Jana Pelková.

V roce 2018 se tam uskutečnilo 10.619 odběrů, zaregistrovalo se 880 prvodárců. "I tehdy šlo o rekordní čísla. Nicméně loňský rok byl ještě úspěšnější a pevně věříme, že tento trend bude dále pokračovat," uvedla vedoucí laborantka Vladimíra Jílková.

Přízeň dárců pokračuje i letos, přestože leden obvykle patří z hlediska počtu odběrů mezi nejslabší měsíce. V každý odběrový den však letos zavítaly na oddělení desítky dárců. Pomáhají také speciální akce, v lednu například dostávají dárci po odběru vitamíny, odběry podporují také soukromé a neziskové společnosti či sportovci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?